fbpx
Сьогодні
Рішення 12:39 05 Лип 2023

Як працюють “Здорові бібліотеки”: поєднати книжки та громадське здоров’я

В Україні вже у 20 книгозбірнях можна не тільки прочитати сучасну книгу про здоров’я, а й виміряти тиск, цукор у крові, позайматися на масажних килимках та загалом підвищити рівень обізнаності про здоровий спосіб життя. “Рубрика” розповідає про це рішення.

English version here

У чому проблема?

Війна провокує велику кількість ризиків у системі громадського здоров'я. Це травми та їх наслідки, неналежне забезпечення здоров'я матері та дитини, виклики для продовольчої безпеки, хімічні, радіаційні та ядерні загрози, ризики поширення інфекційних хвороб, зростання випадків хронічних та неінфекційних захворювань, погіршення психосоціального здоров'я, говорить заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Кузін. Також він констатує, що, на жаль, профілактика захворювань не є популярною серед українського населення, що лише погіршує загальну ситуацію.

здорові бібліотеки

На фото: Книги, які отримали книгозбірні в межах пілотного проєкту "Здорові бібліотеки"

Яке рішення?

Зробити громади здоровішими можуть бібліотеки

Залучити до підтримки громадського здоров'я різних гравців. Навіть бібліотеки. 

Україна зможе зменшити ризик зростання кількості хронічних та неінфекційних захворювань спільними зусиллями державних інституцій, громадянського суспільства та загалом завдяки застосуванню кроссекторального підходу. У цьому переконані в Благодійному фонді "Бібліотечна країна", який втілює проєкт "Здорові бібліотеки" за підтримки україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я". Пілотний запуск цього рішення у 20 громадах уже показав, як можна ефективно профілактувати здоров'я через мережу бібліотек.

Як виникло це рішення?

Reading Well

На фото: Скриншот із головної сторінки британської програми "Книга за рецептом"

Благодійний фонд "Бібліотечна країна" з 2015 року працює над розвитком і допомогою бібліотекам України. 2017 року працівники фонду дізналися про загальнонаціональну програму Reading Well, яку запустили у Великій Британії у 2013 році. У рамках проєкту британські фахівці розробили переліки книг, які розповідають, як жити з різними станами здоров'я, як профілактувати здоров'я, як піклуватися про себе. Сьогодні ці книги — а серед них і, наприклад, нон-фікшн для дорослих, і дитячі видання — можна знайти в кожній британській бібліотеці. Крім того, у бібліотеках почали проводити просвітницькі заходи, лекції, майстер-класи, а самі приміщення перетворили на інклюзивні.

На фото: Книги, які пропонують пацієнтам у межах програми "Reading Well"

Виконавча директорка благодійного фонду Люсьєна Шум зазначає, що таке залучення бібліотек до теми профілактики захворювань дало потужний ефект для системи охорони здоров'я: 90% медичних працівників оцінили, що книги допомогли пацієнтам підтримувати себе та самостійно справлятися з симптомами неінфекційних хвороб, 81% респондентів вважають, що книга допомогла їм краще зрозуміти свої потреби у сфері здоров'я.

Так з'явилася ідея "Здорових бібліотек" в Україні, і вже 2022 року пілотний проєкт запрацював у 20 громадах чотирьох областей: Рівненської, Львівської, Полтавської та Дніпропетровської.

Як з'явилися "Здорові бібліотеки" в Україні?

На сьогодні проєкт "Здорові бібліотеки" поширився вже на 27 громад: минулого року це було 20 книгозбірень, а цього — вже 33. 

здорові бібліотеки

На фото: Один із читачів нових книг "Здорової бібліотеки"

Що отримали ці бібліотеки:

  • можливість проведення лекцій на медичні, профілактичні теми з медичними спеціалістами для працівників бібліотек і читачів;
  • нові сучасні науково-популярні книги про важливість фізичної активності, правильне харчування, психологічне здоров'я, книги для дорослих, а також і для дітей — усього понад 1200 книг;
  • спортивний інвентар: палиці для скандинавської ходьби, килимки для йоги, скакалки, фітнес м'ячі, диски здоров'я, гантелі;
  • медичний інвентар: тонометри, пульсоксиметри, глюкометри, масажні килимки, пружинні масажери тощо;
  • методичні рекомендації, як бібліотекарі мають працювати з цією темою у своїх громадах. 
здорові бібліотеки

На фото: Масажний килимок у Здолбунівській бібліотеці, що бере участь у проєкті

Книгозбірні облаштували у своїх просторах "куточки здоров'я", де сконцентровані всі їхні нові надбання, а також інформація про систему охорони здоров'я в громаді (лікарні, розклад та оголошення), плакати про книги, анонси заходів, пов'язаних зі здоров'ям тощо.

здорові бібліотеки

На фото: Таким спортивним інвентарем "розжились" бібліотеки завдяки участі в проєкті

Що дало це рішення?

Жителі громад та переселенці отримали можливість:

  • безплатно скористатись медичними приладами та послугами в бібліотеках: виміряти тиск, рівень кисню та цукру, виміряти індекс маси тіла, 
  • а також безоплатно відвідувати спортивні заняття в бібліотеках — скандинавську ходу, йогу, фітнес. Бібліотеки залучають тренерів-волонтерів, які ведуть відповідні гуртки.
здорові бібліотеки

На фото: У Дядьковицькій бібліотеці на Рівненщині медичне обладнання має попит серед читачів

А книгозбірні отримали новий вимір діяльності. Через повномасштабну війну чимало таких закладів уже трансформувались: стаючи просторами для збору гуманітарної допомоги чи підтримки внутрішньо переміщених осіб тощо. А зараз вони змогли поєднати свою основну діяльність із промоцією здорового способу життя та профілактики хвороб.

здорові бібліотеки

На фото: Тематичний куток у Дядьковицькій книгозбірні

Навіть отримання нових книг — це вже неабиякий результат, адже в умовах воєнного стану бібліотеки не можуть витрачати кошти на закупівлю книг, відповідно їхні фонди поповнюються тільки коштом меценатів та завдяки співпраці з авторами нових видань.

Як працює це рішення?

Фурор у Диканській публічній бібліотеці

Диканська публічна бібліотека — одна з учасниць пілотного проєкту. Директорка книгозбірні Наталія Кучеряєва поділилася:

"Я бачу, що ми робимо на нашому місцевому рівні дуже-дуже важливу справу. Ми відчуваємо важливість цієї теми, особливо зараз, під час війни, тому що люди розгублені, вони часто навіть забувають про своє здоров'я, що про нього все-таки потрібно дбати. І профілактика зараз дуже важлива, людям потрібно нагадувати, щоб вони моніторили свій стан.

Досвід залучення нашої бібліотеки до промоції здоров'я дуже успішний і показав, що жителям громади психологічно легше прийти в бібліотеку поміряти тиск або визначити індекс маси тіла, ніж в амбулаторію до лікаря".

здорові бібліотеки

На фото: Бібліотекарі діляться, що медичними приладами найчастіше користуються читачі й читачки старшого віку

Так, користувачі бібліотеки старшого віку охоче користуються медичним обладнанням у бібліотеці — саме тому, що тут немає атмосфери, як на прийомі в лікаря. Оцінили також і масажні прилади. Наталія Кучеряєва розповіла, що деякі жінки кілька разів на тиждень приходять до бібліотеки, щоб позайматися на них, адже відчувають позитивний ефект для здоров'я.

Диканська бібліотека завдяки участі в проєкті отримала 60 книг на тему фізичного та психічного здоров'я. Наталія Кучеряєва тішиться, що книги дуже різнопланові, каже: молодь зараз цікавиться здоровим способом життя, і діти дуже добре сприймають яскраву подачу матеріалу.

А спортивне приладдя стало в пригоді місцевим школярам. У книгозбірні навіть проводять окремі заняття. Адже під час війни навчання в багатьох закладах освіти переважно дистанційне, а бібліотека в новій ролі допомагає соціалізувати й "розрухати" цих дітей. Користувачам подобаються гантелі, скакалки, а особливо — диски здоров'я.

здорові бібліотеки

На фото: Спортивне обладнання Диканської публічної бібліотеки

"Дітям дуже цікаво прийти до бібліотеки й не просто взяти книжку чи взяти участь у якомусь заході, а ще повалятися на підлозі на кариматах, взяти гантелі, пострибати на скакалках. Тому ці заходи в нас завжди проходять на "ура". Ми стали ще своєрідним осередком дозвіллєвої фізичної активності. Дітки вже звикли, що в нас цікаво, корисно і завжди весело", — каже Наталія Кучеряєва.

Бібліотека також провела презентації та зустрічі з авторами книг та медичними фахівцями — як онлайн, так і офлайн. У закладі проходили й різноманітні тренінги, як-от, з надання медичної допомоги. Пані Наталія каже, що вони мали такий успіх, що аудиторію доводилося ділити на кілька груп.

Директорка Диканської бібліотеки також акцентує: "Зустрічі з фаховими лікарями були дуже корисними, тому що це розмова в невимушеній атмосфері. Людям набагато простіше поставити на ній якісь питання, ніж на прийомі. Звичайно, це не були повноцінні консультації, але якісь відповіді на свої питання люди отримали й навіть отримали певні рекомендації, а потім вже звернулися до лікарні безпосередньо. Та почалося все з бібліотеки".

Під час роботи у проєкті в бібліотеки з'явилася нова ціль — лідерство в громаді з профілактики неінфекційних захворювань. 

здорові бібліотеки

На фото: У межах проєкту Диканська публічна бібліотека отримала 60 нових книг

"Ми й самі дізналися дуже багато. Сподіваюся, ми досить корисні громаді, різним віковим категоріям населення, тому маємо надію й надалі працювати в цьому напрямку. Нам подобається те, що ми робимо, і ми прагнемо допомагати людям ще більше", — підсумовує Наталія Кучеряєва.

Як можна масштабувати це рішення?

Проєкт "Здорові бібліотеки" триває. Долучитися до нього зможе ще більше бібліотек громад України.

"Ми плануємо цей досвід масштабувати по всій Україні, щоб бібліотекарі, використовуючи цей пілотний досвід, могли систематично працювати й покращувати здоров'я мешканців їхніх громад", — зазначила Люсьєна Шум.

здорові бібліотеки

На фото: Медичне приладдя в дії в Котелевській центральній бібліотеці на Полтавщині

Тут помічною для бібліотек стане методичка, розроблена керівниками проєкту і розміщена на сайтах "Діємо для здоров'я" та БФ "Бібліотечна країна".

За спостереженнями координаторки з питань комунікації зі зміни поведінки україно-швейцарського проєкту "Діємо для здоров'я" Марини Браги, найкращих результатів досягають саме ті громади, які об'єднують зусилля різних зацікавлених сторін задля покращення здоров'я населення: місцевого самоврядування, освіти, охорони здоров'я, культури, громадського сектора. А також ті, де самі представники місцевого самоврядування є драйверами здорового способу життя. Наприклад, Здолбунівська громада на Рівненщині вже з власної ініціативи проводить глибоку оцінку стану фізичної активності жителів громади, щоб надалі втілювати ефективні рішення.

здорові бібліотеки

На фото: регіональна зустріч учасників проєкту на Полтавщині

Голова платформи "Охорона здоров'я" Всеукраїнської асоціації об'єднаних територіальних громад, голова Комиш-Зорянської селищної громади Ігор Гнатуша зазначив, що подібні успішні інновації безперечно мають впроваджуватися в усіх громадах, і їхня асоціація готова буде переймати цей досвід. Крім того, на його думку, такі ініціативи дуже важливі для згуртування людей у громадах.

"Бібліотеки мають стати драйверами профілактики захворювань та промоції здорового способу життя. З боку міністерства ми підтримуємо цю ініціативу", — повідомив заступник міністра охорони здоров'я України Ігор Кузін.

Фото надані БФ "Бібліотечна країна"

679

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: