fbpx
Сьогодні
15:33 21 Лют 2024

Чеський меценат оригінально пожертвував $2 млн на FPV-дрони для ЗСУ: у чому рішення

English version here

Фото: з відкритих джерел

Меценат із Чехії Ян Барта запустив глобальну акцію на підтримку України, для цього вклавши понад 2 мільйони доларів у закупівлю FPV-дронів для українських Сил оборони.

Про це пише Рубрика, посилаючись на соцмережу Х мільярдера.

У чому проблема?

Українським військовим з метою уникнення значних втрат серед бійців унаслідок воєнних дій, потрібно активно застосовувати новітні технології, зокрема FPV-дрони.

Такі квадрокоптери можуть знищувати легку техніку та живу силу ворога, не наражаючи на небезпеку українських захисників. Проте такі дрони, на жаль, використовуються тільки в одну сторону. Тому їх в реаліях сучасної війни потрібно тисячі.

До масштабного виготовлення Україна тільки наближається, тому у цьому допомагають донати українців, а також іноземців, які підтримують ЗСУ і часто у дуже креативний спосіб.

Мільярдер відзначив, що не може залишитися байдужим і не зробити нічого, щоб запобігти повторенню історичних помилок.

"Ми живемо в час, що дедалі більше нагадує другу половину 1930-х років. Я не можу жити з самим собою, знаючи, що не зробив більше, щоб зупинити ще одного Гітлера", наголосив Барта у повідомленні.

Яке рішення?

Барта запустив глобальну акцію на підтримку України, для цього вклавши понад 2 мільйони доларів у закупівлю FPV-дронів для українських Сил оборони.

Як це працює?

Зокрема Барта жертвував за кожен ретвіт його повідомлення в соціальних мережах 100 доларів на рахунок благодійного проєкту Nemesis.

"У світлі вагань республіканців і в пам'ять про Навального за кожен ретвіт віддаватиму по $100 на FPV-дрони для України", — написав Брата у соцмережі Х.

Барта виставив звіт про кількість репостів його повідомлення та суму перерахованих коштів на проєкт Nemesis у соціальних мережах.

Мета проєкту – придбати 10 тисяч дронів для України.

На 20 лютого було досягнуто цільового рівня у 2 мільйони доларів. Початок кампанії було оголошено 18 лютого.

"Це було безумство! Для досягнення мети знадобилося менш як 24 години. Пост переглянули 1,2 мільйона людей, і ми сподіваємося, що це допоможе стимулювати більше людей підтримати Україну", — поінформував підприємець.

Що відомо про Яна Барта

Йому 39 років. Народився у Каліфорнії, але наразі проживає у Чехії. У 2022 році був внесений до списку Forbes 100 найбагатших людей Чехії зі статками на суму $86 млн.

Раніше Барта був власником одного з найбільших портфелів доменів у світі та був одним зі співзасновників ePojsteni.cz. Зараз він є партнером в інвестиційній компанії Pale Fire Capital, де він займається пошуком та структуруванням інвестицій.

Нагадаємо, що протягом останніх 3 місяців 83% українців продовжують донатити гроші або волонтерити.

Окрім того, "Рубрика" писала, що до великої війни члени команди Української академії лідерства збирали власні бібліотеки й насолоджувалися заповненням своїх книжкових полиць. Але в умовах війни вирішили перетворити книги на допомогу для ЗСУ.

Так народилася благодійна онлайн-книгарня "Книжкові сили України", де прибуток з продажу книжок передають на потреби армії. "Рубрика" дізнавалася як це працює і скільки коштів вже вдалося зібрати. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Перетворити читання на донат: як працює благодійна онлайн-книгарня "Книжкові сили України""

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: