fbpx
Сьогодні
Фото 23:00 17 Лис 2023

Рішення для перемоги: у Чехії за добу зібрали понад $133 тисячі на гелікоптер для України

Фото: Радіо Свобода

У Чехії стартувала ініціатива під назвою «Подарунок для Путіна». Лише за одну добу вдалося зібрати більш як 3 млн крон (понад 133 тис. доларів США) на закупівлю гелікоптера типу Black Hawk, який передадуть Україні.

Про це розповідає Рубрика, посилаючись на Радіо Свобода та Радіо Прага.

У чому проблема?

Чеські волонтери з початку повномасштабного вторгнення росіян допомагають українським військовим різноманітним озброєнням.

«За півтора роки наша організація (Dárek pro Putina) зібрала 608 мільйонів чеських крон на допомогу Україні. Це був і танк, і ракети, і дрони та інше озброєння. Цей гелікоптер – найбільший збір, який ми коли-небудь робили. Цим збором ми хочемо вказати на те, що Україна має великі проблеми з контролем повітряного простору. Поки вона не отримує якісні гелікоптери та літаки, – страждає фронт. І якщо кожен чех надішле по сто крон і ми зберемо достатню кількість грошей, можливо, тоді європейські лідери зможуть відкрити свої склади і відправити щось для України. Якщо вони, звичайно, хочуть, аби вона перемогла», – розповів журналіст та учасник ініціативи Мартін Ондрачек.

Яке рішення?

Ініціатива зі збору коштів на Black Hawk для України була запущена до 34-ї річниці «Оксамитової революції». Лише за одну добу вдалося зібрати більш як 3 млн крон (понад 133 тис. доларів США).

У День боротьби за свободу та демократію, який традиційно святкують в Чехії 17 листопада, учасники ініціативи вирішили наочно показати Black Hawk, на який можуть задонатити чехи. Продемонстрували гелікоптер в одній з центральних частин міста – подивитися на нього могли усі охочі.

"Він у хорошому стані, і якщо ми його передамо, то його буде використовувати для своїх операцій українська військова розвідка, яка хоче задіяти його для проведення спецоперацій і тренувань пілотів", – розповіли організатори на пресконференції.

у Чехії за добу зібрали гелікоптер для України

Фото: Радіо Свобода

Як це працює?

Гелікоптер Sikorsky UH-60 Black Hawk коштує 105 мільйона чеських крон (близько 4,6 млн доларів США).

На сьогодні один американський гелікоптер UH-60 Black Hawk, який значно випереджає радянські аналоги Ми-8 та Ми-24 практично за всіма характеристиками, є лише в Головного управління розвідки Міноборони України. Офіційно про його передачу не повідомляли, але ГУР МО вперше показало його в лютому 2023 року.

Sikorsky UH-60 Black Hawk – це американський тактичний багатоцільовий вертоліт, розроблений у середині 1970-х компанією Sikorsky Aircraft, яку ще у 20-х роках ХХ століття заснував у США український авіаконструктор Ігор Сікорський. У 1979 році гвинтокрил надійшов на озброєння американської армії. Він призначений для перевезення особового складу та різноманітних військових вантажів, а також евакуації поранених.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: