fbpx
Сьогодні
Фото 19:22 17 Сер 2023

WP: з'явилися докази співпраці Ірану й росії у виробництві "Шахедів"

Фото: З відкритих джерел

Американське видання отримало внутрішні документи про роботу заводу з виробництва іранських безпілотників у спеціальній економічній зоні "Алабуга" в російському Татарстані, який до 2025 року за планом має випустити понад 4000 дронів-камікадзе "Шахеди".

Про це пише "Європейська правда", посилаючись на американську газету The Washington Post.

Як зазначили в WP, видання отримало документи від одного з працівників заводу. Вони охоплюють період від зими 2022 до весни 2023 року. Саме вони свідчать про тісну співпрацю Москви й Тегерана, яку останній категорично заперечує.

Фото: The Washington Post

Ця співпраця реалізовується у форматі "франшизи":

  • Іран поділився з Росією проєктною документацією та власними компонентами для виробництва "Шахедів",
  • російська сторона має на цій основі відтворити виробництво в себе, масштабувати його,
  • вирішити проблеми з дефіцитними компонентами й логістикою.

План виробництва заводу в "Алабузі", згідно з документами, має реалізовуватись у три етапи.

Фото: The Washington Post

  • На першому Іран постачає росії дрони в розібраному вигляді, де їх збирають.
  • На другому в росії налагодять власне виробництво корпусу "Шахедів", тоді як електроніку й двигуни продовжать ввозити.
  • на третьому етапі – мінімальна допомога Ірану й вихід на цільовий показник у понад 4000 дронів, які передадуть російським військовим до вересня 2025 року.

Нагадаємо, що іранський Shahed-136 – росія називає безпілотник Герань-2 – може нести 118-фунтовий вибуховий корисний вантаж до цілі, яка запрограмована перед запуском. Оскільки дрон приводиться в дію гучним гвинтовим двигуном, деякі українці охрестили його "літаючим мопедом".

Фото: The Washington Post

Найбільша проблема рф – це відсутність електроніки, яка виробляється на Заході.

Частину електроніки російська сторона отримала – ймовірно:

  • імпорт в обходження санкцій;
  • деякі компоненти вдалось відтворити в себе й Білорусі, зокрема за допомоги Китаю.

Але досі зберігаються проблеми з виробництвом двигунів, зазначає WP.

Щоб масштабувати виробництво, завод активно заманював працівників вищими, ніж у середньому в рф, зарплатами – подекуди вдесятеро. Тим, хто був незгоден із місцем роботи, максимально ускладнювали звільнення.

Крім того, російські фахівці їздили в Іран для "обміну досвідом", причому для таких відряджень залучались мігранти із країн Середньої Азії, бо вони частково розуміли фарсі.

Хоча загалом росії вдалось оптимізувати іранську конструкцію "Шахедів" і налагодити виробництво, проте виникли й проблеми.

Серед іншого, частина дронів, які Іран постачав російській стороні, були несправними – за оцінками, десь 25%. Крім того, за оцінками експертів, із якими поговорив WP, через труднощі з компонентами російський завод відстає від графіка щонайменше на один місяць.

Були випадки, коли рф не налагодила логістику доправлення партій іранських дронів.

За останні три місяці, за оцінками Києва, росія застосувала близько 600 "Шахедів" по українських цілях, і принаймні частина з них були виготовлені на російському заводі.

У квітні США оприлюднили супутниковий знімок запланованого місця розташування заводу з виробництва безпілотників, розташованого в російській особливій економічній зоні "Алабуга", приблизно за 960 км на схід від Москви.

Розвідка США вважає, що після завершення будівництва заводу з виробництва дронів "Шахед" у росії той може мати значний вплив на війну в Україні.

Раніше Центр національного спротиву з посиланням на білоруське підпілля повідомляв, що росіяни хочуть виробляти дрони-камікадзе Shahed у білорусі. Для цього іранські інженери відвідали рб з робочим відрядженням.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: