fbpx
Сьогодні
21:57 05 Лют 2023

WSJ: завод з виробництва вдосконалених "Шахедів" планують збудувати Іран та рф

Фото: GettyImage

Побудувати у рф завод, який міг би поставити понад 6000 дронів іранської розробки для війни в Україні, хочуть Іран та росія.

Про це пише The Wall Street Journal із посиланням на офіційних осіб із країни, що перебуває в союзницьких відносинах зі США, повідомляє Рубрика.

За словами чиновників, іранська делегація високого рівня прилетіла в росію на початку січня, щоб відвідати місце, де планують збудувати завод, і обговорити деталі для запуску проєкту. За їхніми словами, обидві країни прагнуть створити швидший безпілотник, який може створити нові проблеми для української протиповітряної оборони.

За даними видання, переговори переросли в конкретні плани після візиту 5 січня в російське місто Єлабуга іранської делегації. Вони оглянули порожній майданчик, де лідери двох країн планують побудувати новий завод.

За словами офіційних осіб, іранську делегацію очолювали бригадний генерал Абдолла Мехрабі, голова Організації джихаду з дослідження і самозабезпечення аерокосмічних сил Корпусу вартових ісламської революції, та Гассем Дамавандіан, керівник іранської компанії Quds Aviation Industry, ключового оборонного виробника, який, на думку США, відіграє центральну роль у розробці і створенні безпілотників у країні.

Досі Іран постачав росії в основному так звані дрони-камікадзе, відомі як Shahed-136, які містять невелику кількість вибухівки, що детонує, коли безпілотні апарати врізаються в ціль.

росія використовувала безпілотники для атак на енергосистеми України. Згодом українській протиповітряній обороні вдалося значною мірою нейтралізувати загрозу безпілотників. Shahed-136 – повільно рухомий і гучний безпілотник із пропелерними двигунами, тому його відносно легко виявити і збити.

Тепер, за словами чиновників, Іран спільно з росією розробляє модель Shahed-136, яка, як очікується, буде оснащена новим двигуном, що дозволить їй літати швидше і далі. Новий завод вироблятиме вдосконалений безпілотник. Це може створити нові проблеми для України та інших країн, які можуть стати мішенями для безпілотників.

Завод ще не побудований, тому не очікується, що виробнича лінія матиме негайний вплив на баланс сил в Україні.

Довідка

3 лютого Міністерство фінансів США запровадило санкції проти восьми високопосадовців іранського виробника безпілотників у відповідь на постачання Тегераном безпілотників росії для війни проти України.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: