fbpx
Сьогодні
16:30 28 Лис 2023

В Україні запровадять відзнаку за особливий внесок у розвиток кримськотатарської мови: у чому рішення

Фото: З відкритих джерел

В Україні планують запровадити нову відзнаку для особливого внеску в розвиток кримськотатарської мови. Це один з ключових етапів стратегії розвитку кримськотатарської мови на період з 2022 по 2032 рік.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Мінреінтеграції.

У чому проблема?

Кримські татари є корінним народом Криму. Вони є невіддільною частиною української політичної нації та споконвіку жили на цій території.

Та, на жаль, в Україні не має на цей час повного інтегрування кримськотатарської культури, літератури, історії в українську культуру. Окрім того, недостатньо приділяють увагу й розвитку мови корінного народу.

Проте кримськотатарська мова має давню історію та традиції. Вона є однією з тюркських мов, яка має значний вплив на культуру, історію та етнографію Криму.

А ЮНЕСКО зараховує кримськотатарську мову до числа тих, що потребують захисту, бо вона є мовою одного з корінних народів України, який на сьогодні зазнає утисків і репресій у тимчасово окупованому росією Криму.

Яке рішення?

Тому під час засідання Національної комісії з питань кримськотатарської мови обговорювалася розробка законодавчого акту про встановлення державної відзнаки за особливий внесок у розвиток і популяризацію кримськотатарської мови.

Як це працює?

Таке рішення має на меті:

  • підвищення престижу мови,
  • заохочення громадян активно підтримувати і популяризувати її серед молоді.

На засіданні оголосили про намір проведення конкурсів на кращий дизайн відзнаки.

Організацію цих конкурсів та вибір кращого малюнка планують покласти на Державну службу з етнополітики та свободи совісті.

Після цього пропозицію про створення цієї відзнаки мають передати на розгляд Президента. Рішення про встановлення відзнаки зазвичай підтверджується указом Глави держави.

Мета цієї нагороди полягає у визнанні зусиль вчених та представників громадськості, які долучаються до збереження та розвитку кримськотатарської мови, однієї з найважливіших мовних спадщин України.

Нагадаємо, що після окупації Криму мові та культурі киримли стало ще важче. Рубрика розповідала, як небайдужі створювали умови для життя кримськотатарської вже на материковій Україні. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Коли рідна мова на межі зникнення. Як в Україні рятують кримськотатарську".

Окрім того, в Україні створили кримськотатарське видавництво — Kitap Qalesi, яке у перекладі з кримськотатарської означає "Книжкова фортеця".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: