fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 19 Лют 2024

На Закарпатті пластовий лижний табір "Фест" зібрав понад 300 дітей з усієї України

Фото: Юрій Гладкий

На Закарпатті пройшов пластовий лижний табір "Фест".  На лещатарик з'їхалися з усієї України понад три сотні дітей від 6 до 16 років.

Як інформує Рубрика, про це Укрінформу повідомила голова Закарпатської округи Національної скаутської організації України "Пласт" Людмила Лівак.

"Цьогоріч Закарпатська округа Пласту зібрала у Верхньому Студеному три сотні пластунів з усієї країни. Традиційний пластовий лещатарик «Фест» (лещата — лижі, діал.) на Закарпатті має понад двадцятирічну історію, уперше його провели у 1999 році. Табір не проводили тільки двічі: у 2006-му році через відсутність снігу та у 2023-му через війну й блекаути", – сказала вона.

Фото: Юрій Гладкий

За словами Лівак, цьогоріч лещатарик (лижний табір) відбувся на гірськолижному курорті Бескид із 7 по 18 лютого.

Почався "Фест" із новацької зміни (новаки — пластуни 6-11 років), далі продовжили табір юнацтво (підлітки 11-16 років) та згодом завершили старшопластуни та пластуни-сеніори.

Фото: Юрій Гладкий

Фото: Юрій Гладкий

Відтак участь у таборі взяли понад 300 дітей та дорослих з Національної скаутської організації України "Пласт" із:

  • Закарпаття,
  • Львівщини,
  • Франківщини,
  • Рівненщини,
  • Київщини.

Фото: Юрій Гладкий

"Нам складно далося рішення щодо проведення «Фесту» під час війни — було важко насамперед морально зібратися самим, щоб його організувати для дітей. Але з іншого боку, ми хочемо, аби у наших дітей було дитинство, що складається не тільки з повітряних тривог, бомбосховищ, укриттів та поганих новин. Тому бажання дати дітям чотири дні без тривог та нагоду перемкнутися підштовхувало. Та й самим нам треба триматися купи. Ми хотіли наповнити дітей емоціями та наповнитися самим", – сказала Лівак.

Фото: Юрій Гладкий

За її словами, "Фест" — це табір в першу чергу для початківців, нагода для дітей, які раніше не вміли кататися на лижах, навчитися цьому. Саме тому табір організований так, що цілий день діти проводять на схилі з інструкторами, а ввечері грають в пластові ігри та мають вечірки в етно- та рок-стилі.

Фото: Юрій Гладкий

Цьогоріч через аномальну теплу зиму сніг на гірськолижному курорті "Бескид" застала тільки перша новацька зміна. Інші зміни їздили кататися на штучний сніг курорту "Полянські" на Свалявщині, а в інші дні табору мали мандрівки лісом у пошуках снігу, ще – підіймалися на Боржавські полонини на крісельному витягу в Пилипці та слухали шум повноводного Шипоту.

Фото: Юрій Гладкий

Один з організаторів "Фесту" пластун сеніор Василь Карабін зазначив, що попри відсутність снігу табір вирішили не скасовувати.

"Утім погода не дала нам провести змагання на Кубок Пласту. У них можуть брати участь не тільки учасники табору, а й пластуни, які не є учасниками "Фесту" та реєструються тільки на змагання. За підсумками переможцю вручається Кубок Пласту — учаснику змагань, який показав найкращий результат. Пластун володіє ним цілий наступний рік до наступних змагань", – розповів Карабін.

Фото: Юрій Гладкий

Ще дві незмінні традиції закарпатського пластового "Фесту" — це музичні вечори та пластові церемоніали у традиційному одязі: провід носить верховинські гуні та гуцульські кептарі.

Ще одна добра традиція на "Фесті" — акція "пластун добрий", для дітей-пластунів, які хочуть долучитися до табору, але фінансові можливості їхніх родин не дозволяють цього.

"Для того, аби така можливість у цих дітей з'явилася, інші учасники роблять благодійні внески та таким чином дають можливість взяти участь у таборі іншим дітям, а самі роблять добре діло. Мова йде про багатодітні родини або дітей напівсиріт, чиї батьки мають обмежені фінансові можливості", – додав організатор "Фесту".

Крім усього, закарпатський лещатарик "Фест" має і свою унікальну відзначку. На ній — кіт в лижних окулярах та з лещатами. Як відомо, українські пластуни, як і загалом скаути світу, колекціонують відзначки, а найдорожчі серцю носять на своєму однострої.

Цьогоріч, завдяки наполегливості Закарпатської округи Пласту та проводу "Фесту" таку відзначку отримали понад 300 українських пластунів та пластунок.

Довідка

Пласт – це національна скаутська організація України, нараховує до 10 тисячі членів та є найбільшою молодіжною організацією України. Пласт виховує молодь віком від 3-х років на засадах національно-патріотичної та християнської моралі.

Нагадаємо, 16 вересня, у столиці відбулось традиційне відкриття пластового року. Цьогоріч особливе, адже 105 років тому саме у вересні в Києві було засновано перший осередок Пласту. "Рубрики" зробила фоторепортаж, як це відбувалося.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: