fbpx
Сьогодні
12:49 15 Лют 2024

"Їм важливо знати, що комусь потрібні": як живуть діти в дитбудинках України

Як допомогти вихованцям дитбудинку: пояснюємо на прикладі БФ "Благомай"

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

Близько 100 тисяч дітей перебували в інтернатах та дитячих будинках до повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Такі дані Міністерства соціальної політики, однак зараз вони змінились.

З одного боку, багато дітей із закладів опіки на окупованих територіях вивезли до росії. З іншого — країна-агресорка щодня позбавляє батьків маленьких українців і вони опиняються у дитячих будинках та інших закладах опіки.

Тим часом сотні українських сімей хочуть усиновити дитину з дитбудинку, однак бюрократична система не дає це зробити легко. Родина може усиновити дитину в Україні у таких випадках: 

  • коли малеча має статус сироти;
  • якщо вона позбавлена батьківського піклування;
  • якщо біологічні батьки дали нотаріальну згоду на усиновлення. 

Якщо дитина офіційно ще не має такого статусу сироти, то її можна взяти на тимчасове опікунство. Багато дітей в дитбудинках та інтернатах не мають відповідного статусу, тому вони роками живуть у таких закладах. 

Яке рішення?

Діти із закладів освіти постійно потребують підтримки, піклування, а також простого спілкування. Тому допомагати їм надзвичайно важливо.

 

Співзасновник Благодійного фонду "Благомай" Костянтин Голубятніков почав піклуватися про дітей у дитбудинках ще коли був студентом. У молоді різне дозвілля, однак для нього було важливо хоча б раз на тиждень приїздити до малят та підлітків.

"Я почав займатися певним волонтерством ще у студентські роки, однак свідомо й активно став допомагати у 2010 році. Тоді ми з друзями й однодумцями вирішили один день на тиждень проводити час із дітьми, які живуть в дитячих будинках Київщини.

Ми привозили їм речі, їжу, допомагали необхідним. Іноді приїздили просто з класними людьми, які проводили час із дітьми, розмовляли, надихали своїм прикладом, а іноді й усиновлювали цих дітей", — каже благодійник.

 

Саме проведення часу з дітьми, просте спілкування — надважливе для них. У такі моменти, розповідає Костянтин, діти розуміють, що комусь потрібні, що хтось їде спеціально до них просто поговорити й дізнатися, як справи.

Як це працює?

"Благомаю" 16 лютого виповнюється 12 років.

За цей час фонд надав допомогу на суму 223 253 223 грн для 1 046 243 людей, переважна більшість з яких діти. Весь цей час благодійники не полишали дітей на самоті, а допомога не припинялась ні на мить, зауважила співзасновниця фонду Тетяна Карапетян.

"Цей напрям роботи фонду має назву "Гарячі потреби", адже все необхідне діти мають отримувати швидко та вчасно. Благодійники завжди відгукуються на невеликі, але важливі прохання. Це може бути як постільна білизна у заклад-інтернат, так і ремонтні роботи, наприклад встановлення вікон у дитячому будинку.

Може здатися, що це не суттєво, але насправді часто це життєво необхідно. Благодійний фонд також допомагає збирати дітей із закладів опіки до школи, одягає їх на зиму та надає все необхідне для активного дозвілля влітку", — додала Тетяна Карапетян.

А ще, маленькі вихованці стають старшими і їх потрібно готувати до самостійного життя. Для цього благодійники започаткували програми "Girl Power Ukraine" та Благомай HUB.

Там для підлітків проводять семінари та тренінги на теми підтримки ментального та фізичного здоров'я, безпеки, самозахисту та прав людини. Вони можуть отримати консультацію психолога, медичну та юридичну консультації, практичні заняття з релаксації та медитації, самооборони, арттерапію.

А ще, спортивні заняття, які дозволять підліткам підтримувати фізичну активність, полюбити спорт та здобути корисне хобі. Це важливо дати підліткам вчасно, наголошує виконувачка обов'язків Голови Правління фонду "Благомай" Кіра Сиротенко.

"Благомай HUB — це також місце для удосконалення шкільних знань та підготовки до складання мульти предметного тесту. Місце особистого, загального та професійного розвитку. Для дітей проводяться тренінги та семінари на теми майбутньої професії, фінансової та комп'ютерної грамотності, сучасних технологій та сфери IT, а також практичні заняття з англійської мови. Ще, для підлітків проводяться майстер-класи та лекції, що прокачують soft skills", — каже Кіра Сиротенко.

У планах фонду "Благомай" ще більше масштабувати наявні проєкти по містах України,  створювати нові програми для дітей з дитбудинків та тимчасово переміщених з інших територій, надавати потрібну допомогу та підтримку, а ще — бути поруч. Що команда фонду і робить вже 12 років.

Нагадаємо, що у Міністерстві соціальної політики представили тизер єдиної державної онлайн-платформи про усиновлення та сімейне виховання дітей "Україна для кожної дитини". Запуск ресурсу передбачений на початку 2024 року.

Окрім того, Рубрика писала про Лесю й Олександра Фетісенків, що одружені майже шість років. Напередодні повномасштабного вторгнення своїх дітей пара ще не планувала. Та й думок про всиновлення у молодих людей не було. Але війна підштовхнула подружжя подивитися на це з іншого боку. Читайте у нашому матеріалі: ""Кажуть, врятуєш одну людину — врятуєш весь світ": як усиновити дитину під час війни"

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: