fbpx
Сьогодні
15:44 19 Лют 2024

Мінфін схвалив стратегічний план цифровізації Митниці: деталі

English version here

Фото: З відкритих джерел

Міністерство фінансів схвалило Довгостроковий національний стратегічний план цифровізації Держмитслужби – керівний документ з впровадження та розвитку митних інформаційних систем на наступні роки.

Про це повідомляє пресслужба Мінфіну. пише Рубрика.

План розраховано до 2026 року та передбачає:

  • запровадження принципів кіберзахисту;
  • впровадження безпаперових процедур;
  • побудову надійних та сучасних ІТ-систем митниці.

Зазначається, що успішна реалізація визначених трансформацій забезпечить ІТ-систему української митниці необхідними інструментами для боротьби з корупцією та шахрайством.

Документ розроблено у контексті підготовки України до вступу до Європейського Союзу та виконання Угоди про Асоціацію в частині гармонізації митних процесів з європейськими стандартами. Особливу увагу приділено виконанню всіх вимог щодо майбутніх інтеграцій до систем ЄС.

Національний план цифровізації української митниці базується на Багаторічному стратегічному плані електронної митниці ЄС (Multi-annual strategic plan for electronic customs, MASP-C). Команда EU4PFM надала експертну підтримку в процесі його підготовки.

У Мінфіні інформують, що основою ІТ-стратегії Держмитслужби, зокрема, визначено:

  • сервісно-орієнтовну архітектуру;
  • централізоване впровадження ЄАІС;
  • гармонізований інтерфейс із ЄС і Єдине вікно для міжнародної торгівлі.

Окрему увагу в документі приділено запровадженню принципів кіберзахисту. Передусім йдеться про забезпечення:

  • запису та відстеження історії запитів на внесення змін до даних;
  • захисту від несанкціонованого доступу до інформації;
  • неможливості зміни або втрати журналів роботи з даними;
  • неможливості зміни інформації та документів, наданих користувачами з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У Мінфіні зазначають, що у процесі ІТ-трансформації Держмитслужба використовуватиме управління бізнес-процесами та BPM-моделювання, що дозволить забезпечити цілісне уявлення про митні процеси та практичні наслідки їх впровадження відповідно до митного законодавства України та ЄС.

Держмитслужба передбачила поетапний підхід до впровадження електронної митниці:

  • бізнес-аналіз, політика та правове оформлення;
  • створення технічної специфікації системи;
  • створення специфікацій для інтеграції із зовнішніми системами;
  • розробка та впровадження системи.

Нагадаємо, що з 7 листопада цього року змінилися умови митного контролю та оформлення як імпортних, так і експортних вантажів.

Відтепер стало обов'язковим пред'явлення товарів, транспортних засобів комерційного призначення під час їх митного оформлення за митною декларацією, заповненою у звичайному порядку, в тому числі і у митному режимі експорту, митному органу оформлення.

Також повідомлялось, що з 1 грудня 2023 року на двосторонньому рівні між Україною і Європейським Союзом запроваджують Альтернативні правила походження товарів.

Окрім того, для інституційного посилення митних органів у межах адміністративного реформування Державної митної служби заплановано впровадження п'яти ключових заходів.

А ще Державна митна служба почала реалізацію рекомендаційно-технічного пілотного проєкту щодо здійснення постмитного контролю.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: