fbpx
Сьогодні
15:42 14 Лют 2024

Першу смерть від віспи Аляски зафіксували у Сполучених Штатах: що це за хвороба

Фото: Unsplash

У американському штаті Аляска наприкінці січня помер літній чоловік від аляскинської віспи (Alaskapox): на сьогодні це перший зафіксований летальний випадок.

Про це повідомляє CNN.

Як зазначають, вперше небезпечний вірус виявили у 2015 році.

"Це перший випадок важкої інфекції віспи Аляски, яка призвела до госпіталізації та смерті", наголосили у пресрелізі Департаменту охорони здоров'я штату.

Померлий жив на віддаленому півострові Кенай. Його госпіталізували ще у листопаді минулого року. Чоловік проходив лікування від раку, тож його імунна система була ослабленою. Експерти припускають, що саме це могло сприяти важкому перебігу хвороби.

віспа Аляска

Фото: medicalxpress.com

Фахівці кажуть, що люди доволі рідко хворіють на аляскинську віспу. Здебільшого це захворювання поширене серед дрібних ссавців, що живуть на території штату. Якщо ним інфікується людина, то хвороба зазвичай протікає у легкій формі, запевняють епідеміологи.

З моменту виявлення вірусу віспи Аляски у 2015 році було зафіксовано лише сім випадків хвороби. Усі пацієнти одужали за кілька тижнів і не потребували госпіталізації.

"Шість із семи випадків були легкими, тому пацієнтові навіть не потрібно було отримувати лікування від медичного закладу", – сказав доктор Джо Маклафлін, епідеміолог штату і керівник відділу епідеміології Департаменту охорони здоров'я Аляски.

Що відомо про вірус аляскинської віспи (Alaskapox) 

Джо Маклафлін каже, що вірус аляскинської віспи належить до ортопоксвірусів (група вірусів, які викликають різні види віспи).

"Цілком можливо, що цей вірус живе на Алясці вже сотні, якщо не тисячі років.  Імовірно, що ним хворіли й раніше, до 2015 року. Ці випадки були субклінічними або слабо клінічними, а діагноз не був  підтверджений", – розповів епідеміолог.

Наразі достеменно невідомо про шляхи інфікування аляскинською віспою, тому вірус потребує детальних досліджень та вивчення. Однак науковці припускають, що він може передаватись людям від тварин. Не виключають ймовірність зараження від домашніх улюбленців.

Представники охорони здоров'я кажуть, що померлий чоловік жив у лісистій місцевості та піклувався про бродячого кота. Попри те, що тест на наявність вірусу у кота був негативним, він часто полював на дрібних ссавців.

"Бродячий кіт час від часу заходив у будинок, і померлий грав з ним, той часто дряпав його. Подряпини від кота можуть бути джерелом інфекції", – припускає епідеміолог Джо Маклафлін.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: