fbpx
Сьогодні
Фото 12:59 13 Лют 2024

В Україні лікарі врятували хлопчика, який проковтнув одразу 20 магнітів

У столиці лікарі дитячої лікарні "Охматдит" врятували дитину, яка проковтнула 20 магнітів: вони спричинили утворення 5 отворів в черевній порожнині, які виявили під час операції хірурги.

Про це розповіли у лікарні "Охматдит", пише Рубрика.

"Якщо ж дитина вже щось проковтнула або захлинулася, не намагайтесь дістати предмет самостійно, не викликайте в дитини блювання та не годуйте її. У такому випадку необхідно негайно звернутись за медичною допомогою, зазначають лікарі", закликають медики лікарні.

Операція, видалення магнітів, Охматдит

Як розповідають, до лікарів звернулися батьки дитини, що скаржилась на біль у животі. Уже на першому рентген-знімку медики побачили, що у його травному каналі є ціла група сторонніх тіл.

Операція, видалення магнітів, Охматдит

У них вдалося впізнати магнітний конструктор:

  • 20 магнітів були в різних частинах шлунково-кишкового тракту, проте були зʼєднані між собою.

Операція, видалення магнітів, Охматдит

 

Консиліум лікарів вирішив невідкладно провести операцію, адже кожна година очікування могла погіршити стан пацієнта.

Медики пояснюють: проковтнуті магніти можуть притягатися один до одного та защемлювати тканини. Через це виникають зони некрозу (змертвіння), перфорації порожнистих органів, шлунково-кишкової непрохідності тощо.

Операція, видалення магнітів, Охматдит

Перший магніт та ще 18 елементів конструктора вдалося витягти ланцюжком медикам відділення ендоскопії. Проте один магніт залишився і його мали діставати хірурги.

Під час операції у дитини виявили 5 перфоративних отворів у черевній порожнині та останній елемент конструктора. Всі отвори закрили, а магніт видалили.

Зараз хлопчик проходить післяопераційний курс лікування та реабілітації. Утім медики попереджають: так трапляється не завжди.

"Наслідки проковтування сторонніх тіл бувають жахливими навіть після їхнього видалення. Маленькі пацієнти можуть сильно погіршити якість свого життя, а інколи й втратити його", — кажуть в "Охматдиті".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: