fbpx
Сьогодні
Відео 14:44 16 Січ 2024

В Охматдиті хірурги вперше в Україні провели немовляті унікальну операцію на грудній клітці

Фото: НДСЛ Охматдит/фейсбук

Уперше в Україні хірурги київського "Охматдиту" провели унікальну операцію на грудній клітці немовляті, у якого при народженні діагностували рідкісний синдром – асфіктична торакальна дистрофія.

Про це повідомили в лікарні, інформує Рубрика.

Хлопчик народився з рідкісним синдромом — асфіктична торакальна дистрофія. Він трапляється не частіше, ніж 1 раз на 130 тисяч новонароджених.

Медики пояснюють, що такі діти народжуються з маленькою грудною кліткою, яка має дзвіноподібну форму та обмежує роботу легень. Це не дає дитині нормально дихати.

Зазначається, що природний перебіг дуже тяжкий, особливо, якщо симптоматика розвивається у дітей до 1 року. Зазвичай діти помирають від дихальної недостатності, повторних пневмоній або стають залежними від апаратів штучного дихання.

Лікарі розповіли, що у 1995 році американський хірург Терренс Девіс запропонував спосіб хірургічного лікування синдрому, який назвав латеральною торакальною експансією.

Операція дозволяє послідовно збільшити обʼєм обох половин грудної клітки.

Такі втручання є рідкісними та проводилися лише в декількох провідних клініках США, Великої Британії та Італії.

Коли одномісячний пацієнт із цим синдромом потрапив до "Охматдиту" спеціалісти лікарні вперше в Україні вирішили застосувати такий підхід.

"Проводити таку операцію було дуже ризиковано. Адже наш пацієнт наймолодший з тих, про кого вже писали в літературі. Детально вивчивши всі особливості оперативного втручання та застосувавши їх до нашого маленького хлопчика, команда хірургів та анестезіологів взялася за хірургічне лікування дитини", — розповіли в лікарні.

За словами хірурга Євгена Руденка, суть операції полягає в тому, що послідовно перетинаються 6 ребер у шаховому порядку. Потім їх зʼєднують спеціальними металевими конструкціями таким чином, що з довгих сегментів двох ребер робиться одне вдвічі довше ребро. Внаслідок цього збільшується обʼєм грудної клітки.

Хлопчику провели операцію у два етапи: у 1,5 місяця на правому боці та у 2,5 — на лівому.

Зараз у немовляти вже загоїлися післяопераційні рани, дитина тренується самостійно дихати, а за даними обстеження обʼєм грудної клітки збільшився.

"Це дає нам надію, що маленький пацієнт зможе почати самостійно дихати", — наголосили медики.

Довідка

Охматдит — це найбільша дитяча лікарня в Україні. Заклад розміщений у Києві та надає спеціалізовану висококваліфіковану медичну допомогу. За результатами акредитації в 2008 році лікарня підтвердила вищу категорію.

Щорічно в стаціонарі на 620 лікарняних ліжках проходять лікування до 18 тисяч дітей. Також близько 20 тисяч отримують невідкладну допомогу в травматологічному пункті лікарні.

Нагадаємо, в Охматдиті відкрили першу в Україні дитячу лабораторію сну.

Також в столичній дитячій лікарні "Охматдиті" 9-місячній дівчинці провели унікальну трансплантацію печінки тривалістю майже добу з одночасною корекцією вади серця. Малечу вже виписали додому відновлюватися.

Окрім того, у Львові команда київських та львівських трансплантологів провели першу в Україні пересадку легень та серця одночасно одній людині. Таких операцій у світі проводиться лише 20-25 на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: