fbpx
Сьогодні
18:58 11 Лют 2024

У СІЗО рф помер українець Демченко, якому закидали "шпигунство"

Фото: ілюстративне

У російському слідчому ізолятору помер 71-річний громадянин України Віктор Демченко, якого утримували в СІЗО Ростовської області. Режим російської федерації звинувачував його у "шпигунстві".

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на товариство "Меморіал" та російські пропагандистські ЗМІ.

За даними товариства "Меморіал", в картотеці російського суду з'явилася інформація про припинення справи у зв'язку зі смертю Демченка, якого росіяни утримували в СІЗО Ростовської області.

Водночас російські державні пропагандистські ЗМІ повідомили з посиланням на "джерела у правоохоронних органах", що Демченко нібито помер в тюремній лікарні від інсульту ще 31 грудня.

Зазначається, що про Демченка й про саму справу відомо вкрай мало.

Віктор Демченко народився і проживав у місті Моспине біля Донецька, яке з 2014 року перебуває під окупацією рф.

Чи є у Демченка близькі родичі та де вони проживають — із відкритих джерел невідомо.

Його російський режим звинуватив за статтями "шпигунстві", "участі в терористичній спільноті" та  "незаконне зберігання зброї або боєприпасів" Кримінального кодексу рф.

Загалом у справі Демченка відбулося 7 засідань по суті. Підсудних за цією категорією справ зазвичай утримують у ростовських СІЗО.

Однак інших деталей справи у публічному просторі немає.

Нагадаємо, ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну у російському полоні перебували десятки українців, переважно мешканці окупованих територій. Після повномасштабного вторгнення росіяни продовжили практику терору та викрадень українських громадян.

Як заявляв секретар Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Дмитро Усов, російський режим порушує проти полонених цивільних українців фейкові кримінальні справи.

Нагадаємо, суд рф додав 4,5 років ув'язнення кримському політв'язню Олегу Приходьку  за "виправдання тероризму" (ч.1 ст. 354 КК РФ) та "публічні заклики до розв'язання агресивної війни" (ч.2 ст. 205 КК РФ). Загалом його засудили до 9,5 років позбавлення волі.

Раніше у березні 2021 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону виніс йому вирок у вигляді 5 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. 

Тоді  низка правозахисних організацій України виступили із заявою з приводу оголошення вироку кримському активісту Олегу Приходько.

Зауважимо, що у 2014 році відбулася російська окупація півострова Крим, після чого там зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини, більша частина стосувалася кримських татар.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: