fbpx
Сьогодні
11:42 11 Лют 2024

ОВА: на окупованій території Запоріжжя окупанти змушують мешканців видаляти українські телефонні номери

На тимчасово окупованих територіях Запорізької області російські загарбники вдаються до нових методів терору: там так звані місцеві "правоохоронці" змушують громадян з телефонів видаляти українські номери.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм голови обласної військової адміністрації Івана Федорова.

"Місцеві "поліцаї" під час перевірки телефонів змушують людей видаляти українські номери. На думку "правоохоронців", такі контакти можуть бути небезпечними, бо їм усюди ввижаються "агенти СБУ"", — зазначив очільник області.

Федоров каже, що в селах окупанти влаштовують фільтрації — шукають нелояльних місцевих жителів. Вони перевіряють наявність російського паспорта, непокірних допитують або вивозять у невідомому напрямку.

У будинках, де немає господарів, росіяни вибивають двері та залазять через розтрощені шибки, аби "похазяйнувати": поживитися продуктами чи викрасти майно громадян.

"Окупанти у своїй пропаганді звітують про розвиток і спокійне життя, а самі вдаються до нових методів терору та створення інформаційного вакууму для начебто "звільненого" мирного населення", підкреслив посадовець.

Що відомо про ситуацію на окупованій частині Запорізької області

За даними Запорізької ОВА, минулої доби рашисти завдали 111 ударів по 21 населеному пункту Запорізької області:

  • Окупанти вгатили 4 авіаснарядами по Оріхову, Малій Токмачці та Роботиному, а також здійснили 40 БПЛА-атак по Гуляйполю, Новодарівці, Новоданилівці, Малинівці, Левадному, П'ятихатках та Лобковому.
  • 67 артобстрілів прийшлися по території Залізничного, Полтавки, Білогір'я, Рівнопілля, Левадного, Щербаків, Степногірська, П'ятихаток, Приморського, Плавнів та інших прифронтових міст і сіл.

Внаслідок ударів постраждали двоє людей — у Степногірську та Гуляйполі. Повністю чи частково зруйновано житлові будинки та господарчі споруди.

За інформацією Генштабу ЗСУ, вчора на Запорізькому напрямку українські сили відбили три атаки на захід від Новопокровки, Вербового та в районі Роботиного Запорізької області.

На прифронтових територіях працюють евакуаційні групи Нацполіції, які допомагають мешканцям виїжджати з небезпечної території. Звернутися для евакуації можна за телефонами:

  • 050-272-72-76 (для жителів Пологівського району),
  • 097-826-20-02 (для жителів Василівського району).

Відомо, що на захопленій території Запорізької області з 1 березня росіяни блокуватимуть людям VPN-сервіси, які нині є єдиною можливістю українців отримати доступ до українських сайтів, соцмереж, а отже, і до правдивої інформації.

"VPN для наших людей на ТОТ був єдиною можливістю не тільки для доступу до українських сайтів, соцмереж та ютюбу – а отже, до правдивої інформації.

Ці сервіси також допомагали користуватися інтернет-банкінгом та знімати готівку – українські пенсії та соцвиплати, допомогу від рідних", наголосив Федоров.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: