fbpx
Сьогодні
Фото 22:36 09 Лют 2024

На Черкащині запрацювала мобільна аптека: для чого це рішення

Фото: МОЗ

Вже друга область долучилась до створення мобільних аптечних пунктів. Запрацювала мобільна аптека ще й у Черкаській області.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на МОЗ.

У чому проблема?

Запуск мобільних аптек дозволяє вирішити питання доступності лікарських засобів в сільській місцевості та дати пацієнту можливість придбати ліки без необхідності їздити за ними у більші міста. Також важливо, щоб пацієнт міг скористатися програмою "Доступні ліки", тобто отримати лікарські засоби безоплатно або з частковою доплатою.

"Минулого року ми затвердили регуляторні зміни, які дають змогу мобільним аптекам функціонувати. Цього року, в січні, вже запущена перша мобільна аптека на Харківщині. Сьогодні маємо черговий запуск – цього разу на Черкащині", – сказав міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

18 січня розпочала свою роботу перша мобільна аптека від однієї з найбільших аптечних мереж України у Харківській області. Маршрут транспортних засобів, які будуть доставляти ліки у села та селища без аптечних пунктів, налічує 80 населених пунктів на Харківщині.

На Черкащині запрацювала мобільна аптека

Фото: МОЗ

Яке рішення?

Після успішного запуску проєкту на Харківщині запрацювала мобільна аптека ще й у Черкаській області. Перший виїзд мобільного аптечного пункту відбувся 8 лютого 2024 року.

На Черкащині запрацювала мобільна аптека

Фото: МОЗ

Як це працює?

За словами міністра, затверджені 6 маршрутів охоплять 36 сіл у Черкаській області, що забезпечить доступ до лікарських засобів для близько 27,5 тисячі наших громадян.

"Ми зацікавлені в тому, щоб мобільних аптек ставало дедалі більше і ця практика стала звичною у всіх областях України», — наголосив Віктор Ляшко.

Найближчим часом планується ліцензувати ще один мобільний аптечний пункт, що дозволить у 2-3 рази збільшити забезпечення ліками сільське населення області.

На Черкащині запрацювала мобільна аптека

Фото: МОЗ

У мобільному аптечному пункті можна буде придбати як безрецептурні, так і рецептурні ліки. Всі рецептурні препарати відпускатимуться за паперовими та електронними рецептами.

Також тут будуть відпускатися лікарські засоби, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки»:

  • для лікування серцево-судинних хвороб,
  • для профілактики інсультів та інфарктів;
  • проти нецукрового та цукрового діабету;
  • для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; розладів психіки, поведінки, епілепсії тощо;
  • інсуліни та медичні вироби.

Пацієнти будуть отримувати інформацію щодо прибуття мобільного аптечного пункту від сімейного лікаря та органів місцевої влади, з керівниками яких погоджено маршрути.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: