fbpx
Сьогодні
10:59 19 Гру 2023

Експерти МОЗ пояснили, чому не можна хаотично приймати антибіотиків

Під час лікування антибіотиками дуже важливо приймати ліки в один і той самий час, а також самостійно не змінювати дозування, оскільки наслідки порушення графіку прийому препаратів можуть мати дуже серйозні наслідки.

Про це розповів перший заступник міністра охорони здоров'я Сергій Дубров в інтерв'ю "УП.Життя".

"При застосуванні антибактеріальних препаратів дуже важливо дотримуватися дозування, часу між прийомами", зазначив представник відомства.

Експерт повідомив, що вкрай важливо, щоб у крові підтримувалася відповідна концентрація антибіотика.

"Якщо препарат треба пити через кожні 8 годин, але ми пропустили один прийом, що відбувається? Концентрація антибактеріального препарату в крові знижується.

І тут бактерії – "ура", починають швидко розмножуватися, тому що концентрація їх не вбиває. Частина, може, гине, але інші швидко розмножуються – їм теж хочеться жити", – додав Сергій Дубров.

Фахівець пояснив, що пити антибіотик "про всяк випадок" не варто.

Щоб визначити, чи потрібно вживати антибіотик під час хвороби, треба щонайменше здати аналізи.

"Дуже невелике коло інфекційних бактеріальних захворювань можна визначити за симптомами. Вірусна інфекція може мати ті ж клінічні прояви. У більшості випадків потрібно робити аналіз крові.

Також можна здати аналіз на прокальцитонін (біомаркер для діагностики бактеріальних інфекцій). Це буде дешевше, ніж без потреби лікуватися антибіотиком. Тобто прості дослідження можуть дозволити встановити причину хвороби і допомогти прийняти рішення щодо застосування антибіотиків", – сказав фахівець.

Нагадаємо, що з 1 серпня 2022 року українці почали отримувати електронний рецепт на антибіотики.

У міністерстві зазначили, що рецепт на антибіотик не є нововведенням в Україні, з серпня до паперового рецепта лише додається новий цифровий інструмент – електронний рецепт.

Таким став черговий крок медичної реформи, яка на цьому не завершується. Адже з квітня 2023-го посилиться контроль за продажем протизастудних засобів, деяких вітамінів, жарознижувальних, гормональних та знеболювальних.

Як зміниться продаж перерахованих препаратів, чи вважають у МОЗ успішними перші кроки реформи та чи цікавляться думкою фармацевтів — у матеріалі "Рубрики": "Антибіотики, протизаплідні й знеболювальні: як працює електронний рецепт на ліки і що змінюється".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: