fbpx
Сьогодні
11:43 08 Лют 2024

Відновлення України: ЮНЕСКО залучає додаткові $14,6 млн завдяки Японії

English version here

Фото Comments.UA

Одрі Азуле, Генеральна директорка ЮНЕСКО, та Такехіро Кано, Посол і Постійний представник Японії при ЮНЕСКО, підписали фінансову угоду щодо підтримки України на суму 14,6 млн доларів. Завдяки цим коштам Організація посилить свою діяльність з підтримки культури, освіти та журналістики у країні. Ця угода підтверджує роль Японії як головного донора ЮНЕСКО для відновлення України.

«Я щиро дякую Японії за її постійну та тверду прихильність до роботи ЮНЕСКО на місцях. Ці нові кошти дозволять діяти в Україні більш масштабно та швидше у напрямку відновлення культурної спадщини, освіти та медіа», – зазначила Одрі Азуле, генеральна директорка ЮНЕСКО.

Проєкти ЮНЕСКО, які будуть реалізовані у 2024 році завдяки цим коштам:

  • Культура: планується проведення екстренних дій зі збереження спадщини в кількох містах, зокрема у Львові та Харкові, а також, ЮНЕСКО сприятиме створенню підрозділу підтримки відновлення Міністерством культури та інформаційної політики України. В Одесі, історичний центр якої є об'єктом Всесвітньої спадщини, котрому регулярно загрожують напади, ЮНЕСКО підтримає розробку плану готовності до надзвичайних ситуацій і пом'якшення ризиків. Організація також посилить моніторинг та оцінку пошкоджень, завданих культурній спадщині, а також підготовку українських органів влади та професіоналів сфери культури щодо збору даних про пошкодження, що є важливим кроком для пріоритезації робіт з реконструкції.
  • Освіта: ЮНЕСКО проведе навчання для 20 000 людей, залучених у систему освіти, включаючи психологів, учителів, батьків, опікунів, співробітників служби безпеки та бібліотекарів – щоб забезпечити надання послуг психічного здоров'я та психосоціальної підтримки для всіх українських учнів, що є ключовим фактором у відновлення майбутніх поколінь. Українські школи та інклюзивно-ресурсні центри, які працюють з дітьми з інвалідністю, також отримають підтримку для кращого влаштування дітей та молоді у безпечному та інклюзивному середовищі.
  • Безпека журналістів і розвиток медіа: ЮНЕСКО зосередиться на захисті, психологічній підтримці та підвищенні кваліфікації журналістів. Організація продовжить надавати екстрену фінансову та матеріальну допомогу журналістам і редакціям, допомагаючи працівникам ЗМІ надавати незалежні, професійні, етичні, пов'язані з конфліктом репортажі. Крім того, ЮНЕСКО запустить програму інформаційної та медіа-грамотності, щоб допомогти громадянам краще протистояти дезінформації та мові ненависті.
    Численні проєкти, втілені у 2023 році

У 2023 році Японія надала ЮНЕСКО 10 мільйонів доларів на підтримку України в розробці планів екстренного реагування задля збереження її спадщини, підтримки системи освіти та посилення доступу до інформації через ЗМІ.

Ці початкові кошти дозволили провести тренінги для понад 200 працівників культури щодо екстренних заходів та оцінки пошкоджень, а менеджери об'єктів отримали «аптечки першої допомоги для спадщини», щоб зменшити збитки до початку відновлення. Понад 7000 шкільних психологів також пройшли підготовку з психосоціальної підтримки українських школярів завдяки навчальній програмі, спеціально розробленій для того, щоб допомогти працівникам освіти підтримувати благополуччя учнів. ЮНЕСКО також провела навчання для 230 журналістів щодо заходів особистої безпеки, щоб посилити їхній захист на місцях, і надала фінансові гранти 200 журналістам у той час, коли війна вплинула на їхні джерела доходу.

На сьогодні ЮНЕСКО мобілізувала понад 66 мільйонів доларів США в рамках свого мандату в Україні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: