fbpx
Сьогодні
15:46 08 Лют 2024

Велика Британія продовжила безмитну торгівлю з Україною на 5 років

English version here

Фото: armyinform.com.ua

Велика Британія в четвер, 8 лютого, заявила, що продовжить безмитну торгівлю з Україною до 2029 року. Проте є товари, на які цей термін встановлено не на 5 років, а на два роки.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

Так, Міністерство бізнесу та торгівлі Великої Британії повідомило, що безмитну торгівлю буде продовжено на всі товари на п'ять років, за винятком яєць та птиці, термін дії якої буде продовжено на два роки.

При цьому, як наголошують у відомстві, британські фірми також виграють від скасування мит на експорт до України.

"Ця угода забезпечує таку необхідну довгострокову економічну підтримку Україні, її підприємствам та людям, що має вирішальне значення для її відновлення", – заявив молодший міністр торгівлі Грег Хендс.

Він додав, що підтримка Великої Британії продовжуватиметься "доти, доки це необхідно".

Що варто знати про угоду?

Зауважимо, що Велика Британія зняла мита на всю свою торгівлю з Україною після початку російського вторгнення в Україну майже два роки тому.

Угода про безмитну торгівлю, підписана в травні 2022 року, мала закінчитися 31 березня 2024 року. Тепер її хочуть продовжити ще на пʼять років.

Велика Британія була першою країною, яка два роки тому скасувала мита на всю торгівлю з Україною. У такий спосіб країна вирішила підтримати Київ після початку повномасштабного вторгнення рф, яке порушило ланцюжки постачання та транспортні шляхи та вплинуло на здатність України експортувати товари.

Уряд Великої Британії спочатку запропонував безмитну торгівлю в травні 2022 року на невзаємній основі, не чекаючи на такі самі пропозиції й з боку Києва. Однак Україна наполягла на скасуванні мита на британські товари, що ввозяться в Україну. Тож британський бізнес також може скористатися безмитним експортом.

Безмитна торгівля України з ЄС

Буквально 7 лютого прем'єр-міністр Денис Шмигаль привітав рішення Єврокомісії продовжити до червня 2025 року повне скасування мит на українську продукцію, яка разом із угодою про асоціацію забезпечить Україні так званий "економічний безвіз". При цьому, за словами Шмигаля, Україна розраховує закріпити скасування мит на товари в угоді про асоціацію з ЄС.

Наприкінці січня Європейська комісія офіційно запропонувала продовжити відміну імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік. Але водночас було запропоновано обмеження щодо імпорту. Вони стосувалися чотирьох видів продукції з України, а саме м'ясо птиці, яйця та цукор.

Нагадаємо, 2 травня Європейська комісія ухвалила виняткові та тимчасові запобіжні заходи щодо імпорту окремих сільськогосподарських товарів з України після тиску з боку п'яти держав-членів Європейського Союзу, які звинувачували український імпорт в обвалі місцевих цін.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: