fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 11:43 29 Січ 2024

Рішення для відбудови: як відновлюють пошкоджені вікна в Одесі?

English version here

На фото: Ліквідація наслідків ворожої дронової атаки з 24 на 25 січня цього року / Фото з сайту Одеської міської ради omr.gov.ua

В Одесі діє міська цільова програма допомоги. Крім того, жителі міста, чиї оселі постраждали від російської агресії, отримують адресну допомогу відповідно до розпорядження міського голови.

Про це повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

Одеса дуже часто страждає від російських обстрілів. Лише за січень 2024 року щонайменше тричі там фіксували влучання по цивільній житловій інфраструктурі міста. Наприклад, після дронової атаки 24 січня було зафіксовано пошкодження 237 вікон у 168 квартирах 16 будинків (станом на вечір 25 січня). 

Яке рішення?

Після роботи на місцях влучань працівників ДСНС і правоохоронців комунальники допомагають закрити віконні отвори в пошкоджених квартирах. Також мешканці можуть отримати компенсацію з міського бюджету, такі заяви приймають районні адміністрації. 

На фото: Наслідки ворожої атаки напередодні нового 2024 року / Фото з сайту Одеської міської ради omr.gov.ua

Як це працює?

У Пересипському районі мешканців консультують на місцях

В Одесі, що адміністративно поділена на чотири райони, діє Міська цільова програма надання соціальних послуг та інших видів допомоги вразливим верствам населення на 2024-2026 роки, а також міський голова видав розпорядження, відповідно до якого постраждалим мешканцям надається адресна допомога на 

  • заміну металевих вхідних дверей;
  • заміну пошкодженого скління / склопакетів (без заміни рами вікна);
  • заміну віконного блока з урахуванням підвіконних дощок, відливів.

Розмір цієї допомоги розраховують відповідно до одиниць вимірювання та показників усередненої вартості одиниці обсягу, визначених постановою Кабміну.

У Пересипському районі міста станом на 1 січня цього року розглянули 444 заяви та прийняли рішення про надання допомоги 415 мешканцям на загальну суму 11 303,7 тис. грн. Такі рішення ухвалює районна Координаційна рада з питань надання адресної допомоги вразливим верствам населення Пересипського району міста Одеси та особам, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Також спеціалісти Пересипської РА оперативно виїжджають за адресами руйнувань, де 

  1. ведуть облік пошкодженого майна, 
  2. надають консультації постраждалим мешканцям щодо отримання допомоги: 
  • від районної адміністрації за рахунок бюджетних коштів, 
  • від департаменту благоустрою міста Одеської міської ради за рахунок послуги "єВідновлення", 
  • допомоги від благодійних організацій у вигляді будівельних матеріалів, грошових коштів та інше.

Про це "Рубриці" у відповідь на запит повідомив в.о. голови Пересипської районної адміністрації м. Одеса Артур Левенков. 

Керівники та їхні заступники в інших районах Одеси надали "Рубриці" такі дані:

  • у Київському районі від початку великої війни й до початку 2024 року матеріальну допомогу надали 76 громадянам, чиє житло постраждало від російської агресії. На це з бюджету міста виділили 2 мільйони 146 тисяч гривень. 
  • у Хаджибейському районі за цей період було пошкоджено 980 вікон у комунальних та приватних будинках. Усі вікна відновлено за рахунок міського бюджету.
  • у Приморському районі станом на 16 січня цього року розглянули близько 470 звернень громадян, житло яких пошкоджено внаслідок російської агресії.

У закладах охорони здоров'я комунальної власності Одеси з початку великої війни до середини січня 2024 постраждали 34 вікна, з них половину відновили власним коштом цих закладів, а ще 18% планують відновити коштом міського бюджету. 

На фото: Ліквідація наслідків ворожої дронової атаки з 24 на 25 січня цього року / Фото з сайту Одеської міської ради omr.gov.ua

У закладах освіти Одеси на початок 2024 року пошкоджено 898 вікон. 3 них відновлено 76%. Усі — коштом міського бюджету. 

Як повідомила також директорка Департаменту освіти та науки Одеської міськради Олена Буйневич,

"майже відразу після пошкодження вікон у закладах освіти комунальної власності Одеси до моменту їх заміни міжнародна організація "Червоний хрест" надавала допомогу у вигляді захисного покриття для закриття вибитих вікон від вітру та негоди".

Уповноваженим органом, який організовує виконання невідкладних робіт з ліквідації наслідків обстрілів, пов'язаних з пошкодженням будівель та споруд, в Одесі є Департамент з благоустрою міста.

А також ви можете дізнатися, як відновлюють вікна у пошкоджених будинках столиці. "Рубрика" звернулася до районних адміністрацій Києва і зібрала найповнішу наразі інформацію про відновлення вікон столиці й тих, хто в цьому їй допомагає.

Нагадаємо, фахівці аналітичного центру "Інститут аналітики та адвокації" представили результати свого аналітичного огляду.

Вони вважають, що найбільш довгоочікуваним документом минулого року стали методичні рекомендації щодо пріоритезації проєктів ліквідації наслідків, спричинених збройною агресією рф.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: