fbpx
Сьогодні
Фото 18:23 28 Січ 2024

На Черкащині відкрили "Тарасову юрту незламності": у чому рішення

English version here

Фото: mcip.gov.ua

Сьогодні, 28 січня, на Черкащині в Звенигородці урочисто відкрили "Тарасову Юрту незламності", що є символом допомоги казахського народу українському під час війни.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на МКІП.

У чому проблема?

Тараса Шевченка, великого сина Звенигородщини, знають по всій земній кулі, але особливу любов і шану він по праву здобув у Казахстані.

Наш Кобзар, або, як його називають казахи, "Акин Таразі", протягом десяти років заслання створив величезну кількість віршів, повістей та картин, багато спілкувався із казахами, описував їх у поезіях і зображав на картинах, досліджував природу і культуру Казахстану.

Яке рішення?

Культурний простір "Тарасова юрта" на честь 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка відкрили у Звенигородці.

Захід реалізується як частина міжнародного проєкту "Юрта незламності", ініційованого народним депутатом України, головою міжпарламентської групи дружби з Казахстаном Сергієм Нагорняком спільно із казахським меценатом Даулетом Нуржановим та казахською діаспорою в Україні.

Фото: mcip.gov.ua

"Тарасова юрта" на малій батьківщині Кобзаря символізує багатовіковий дружній зв'язок українців і казахів. Це — культурний простір, де охочі можуть:

  • ознайомитись із багатою культурою Казахстану,
  • відвідати майстер-класи та різноманітні заходи,
  • за потреби "Тарасова юрта" працюватиме як "пункт незламності".

Фото: mcip.gov.ua

Як це працює?

На урочистостях виступив керівник міжпарламентської групи дружби "Україна – Казахстан" Сергій Нагорняк.

"З початку війни казахські друзі неодноразово зверталися до мене з проханням допомогти Україні. Минулого року ми відкрили "юрти незламності", де можна було зігрітися, підзарядити гаджети й попити чаю чи кави. Першу юрту відкрили в багатостраждальній Бучі, чим спричинили гостру реакцію керівника МЗС Росії Сергія Лаврова та його речниці Марії Захарової. Однак проєкт розвивався, і згодом такі юрти з'явилися в Києві, Харкові, Дніпрі, Одесі, Львові й Слов'янську. Нинішня юрта, "Тарасова", на батьківщині Шевченка – це швидше культурний казахський центр, куди можна прийти, ознайомитися з культурою казахського народу, помалювати, відпочити", – сказав під час відкриття керівник міжпарламентської групи дружби "Україна – Казахстан" Сергій Нагорняк.

Фото: mcip.gov.ua

Фото: mcip.gov.ua

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв відзначив, що величезну частину свого життя Тарас Шевченко прожив у Казахстані, що наклало відбиток на його картини та літературу.

Фото: mcip.gov.ua

"У цих творах відчувається безмежна любов до народу, який йому став близьким і зігрів своєю любов'ю у важкі часи. Ми констатуємо, що ставлення казахів до українців не змінилося: воно завжди було дружнім і братнім. Та допомога, яку зараз надає казахський народ нам в опорі спільному ворогу, свідчить, що нації, які несуть високі людські цінності, мають підтримувати одна одну й наближати перемогу", – сказав в.о. міністра.

За словами організаторів, "Тарасова Юрта незламності" в Звенигородці працюватиме щоденно.

Фото: mcip.gov.ua

Нагадаємо, у 2023 році за підтримки казахських партнерів у обласному центрі Миколаєв відкрили "Юрту незламності".

Також у столичному парку Шевченка за участі казахських представників відкрили "Юрту незламності".

Окрім того, четверту в Україні "Юрту Незламності" відкрили у Львові біля Порохової вежі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: