fbpx
Сьогодні
15:32 27 Січ 2024

Є обнадійливі очікування: Кулеба висловився щодо лютневого саміту ЄС

Фото: Mads Claus Rasmussen/ЕРА

Україна має обнадійливі очікування від наступного саміту Європейської ради, який відбудеться вже наступного тижня, 1 лютого.

Про це заявив Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з главою МЗС Литви Габріелюсом Ландсбергісом, пише Рубрика.

"У нас спільно є обнадійливі очікування від найближчого засідання Європейської ради 1 лютого. Є прогрес щодо відкриття Європейського фонду миру, щодо якого ситуація була заблокована тривалий час через позицію окремих членів Європейського союзу. Але працюємо над розблокуванням і маємо обнадійливі кроки в цьому напрямку", наголосив очільник українського зовнішньополітичного відомства.

Кулеба зазначив, що з литовським міністром також обговорили майбутнє членство України в ЄС та НАТО. Глава МЗС відзначив допомогу Литви, яка є членом обох інституцій.

Крім того, Кулеба подякував литовським дипломатам у Вашингтоні, які працюють з обома партіями в Конгресі США для того, щоб допомогти ухвалити необхідні рішення щодо допомоги Україні.

Також очільники МЗС України та Литви обговорили кроки для нарощування виробництва БпЛА, оскільки обидві країни вирішили започаткувати спільне виробництво дронів.

Нагадаємо, 25 січня міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс прибув з робочим візитом до Києва. Він провів низку зустрічей, зокрема, з українським колегою Дмитром Кулебою та секретарем РНБО Олексієм Даніловим.

Що відомо про саміт Європейського Союзу 1 лютого 2024 року

1 лютого у Брюсселі відбудеться саміт Європейської ради. Україна розраховує, що там буде ухвалено позитивне рішення про виділення фінансової підтримки в розмірі 50 млрд євро за програмою Ukraine Facility.

Варто нагадати, що 17 жовтня минулого року Європарламент підтримав ініціативу, яка передбачає створення Українського фонду — нового фінансового інструменту для України обсягом до 50 млрд євро на період від 2024 по 2027 рік.

На попередньому саміті ЄС угорський прем'єр Орбан зіпсував момент святкування Києва – і порадував Кремль – наклавши вето на чотирирічний пакет фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро.

Угорщина раніше заявляла, що може зняти своє вето на пакет допомоги на 50 млрд євро за умови, що фінансування буде переглядатися щороку. І, за даними ЗМІ, Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Будапешта.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: