fbpx
Сьогодні
18:41 25 Січ 2024

Існує 3-4 сценарії: Стефанішина запевнила, що Україна отримає €50 млрд від ЄС

English version here

Ольга Стефанішина

Рішення ЄС про надання Києву 50 млрд євро на наступні 4 роки однозначно буде ухвалене, тому небезпеки того, що Україна залишиться без фінансування Євросоюзу, немає.

У цьому впевнена віцепрем'єрка України з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, її заява про це пролунала в ефірі телемарафону "Єдині новини".

"Хочу звернутися до всіх українців і сказати, що небезпеки того, що Україна залишиться без фінансування Європейського Союзу, немає, це рішення однозначно буде ухвалене.

Ми маємо як мінімум три-чотири сценарії ухвалення цього рішення на столі, але боремося за найкраще і найпередбачуваніше для нас – це 50 млрд євро на чотири роки, проголосоване консенсусом усіх держав", підкреслила урядовиця.

Варто додати, що віцепрем'єрка зараз перебуває з візитом у Брюсселі, де стало відомо, що ЄС починає "скринінг України" перед стартом переговорів про вступ.

Зауважимо, що 1 лютого відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери держав та урядів ЄС прийматимуть рішення щодо внесення змін до багаторічного бюджету ЄС на 2024-2027 роки.

Що відомо про 50 мільярдів євро для України

Єврокомісія запропонувала збільшити спільний бюджет ЄС на 66 мільярдів євро для покриття витрат на наступні 4 роки, частина з яких повинна піти на фінансову підтримку України у 50 мільярдів євро.

17 жовтня минулого року Європарламент підтримав ініціативу, яка передбачає створення Українського фонду — нового фінансового інструменту для України обсягом до 50 млрд євро на період від 2024 по 2027 рік.

На саміті ЄС угорський прем'єр Орбан зіпсував момент святкування Києва – і порадував Кремль – наклавши вето на чотирирічний пакет фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро.

Угорщина раніше заявляла, що може зняти своє вето на пакет допомоги на 50 млрд євро за умови, що фінансування буде переглядатися щороку. І, за даними ЗМІ, Європейська комісія готова прийняти деякі вимоги Будапешта.

Варто додати, що питання допомоги Україні розглядатиметься на окремому саміті ЄС на початку лютого.

Щоб схвалити угоду про надання пакета допомоги Україні на 50 млрд євро у 2024-2027 роках, країни-члени Європейського Союзу розглядають можливість позбавити Угорщину права голосу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: