fbpx
Сьогодні
11:56 23 Січ 2024

Випадки нового субваріанту "Омікрону" – "Дженні" зафіксували і в Україні

9 випадків нового субваріанту штаму коронавірусу "Омікрон" – JN.1 ("Дженні") зафіксували протягом січня в Україні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

Як підкреслив він, нові випадки виявили у п'яти областях.

"Три випадки – на Сумщині, по два – у Волинській і Черкаській областях та по одному – у Рівненській і Запорізькій областях.

Вірус SARS-CoV-2 постійно мутує та ухиляється від імунної відповіді, тобто швидше вражає ослаблений імунітет, тож захворіти можуть навіть раніше вакциновані. Однак набутий після вакцинації імунітет знижує ризики ускладнень під час хвороби", – зазначив Кузін.

Серед тих, хто захворів – лише одна людина мала два щеплення проти COVID-19.

У більшості випадків захворювання мало середній або легкий перебіг і лише одну людину госпіталізували. Вік пацієнтів – від 27 до 73 років.

Виокремити випадки субваріанту JN.1 в Україні вдалося завдяки секвенуванню – спеціальному лабораторному дослідженню, яке дозволяє генетично розшифрувати вірус і виявити мутації у його геномі.

Варто додати, що вперше "Дженні" виявили у США у вересні 2023 року. ВООЗ класифікувала його як субваріант "Омікрону", який "представляє інтерес" через "його швидке поширення".

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань США (CDC), станом на 5 січня на JN.1 припало приблизно 62% усіх випадків SARS-CoV-2.

У ВООЗ зауважили, що ризик від "Дженні" для населення є низьким. Крім того, наявні вакцини все ще захищають від нового субваріанту.

Нагадаємо, раніше у МОЗ повідомляли, що 12 мільйонів українців не завершили курс вакцинації проти COVID-19.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: