fbpx
Сьогодні
Фото 13:41 22 Січ 2024

У Києві Шмигаль та Туск вшанували пам’ять полеглих українських воїнів

English version here

Фото: Фейсбук / Шмигаль

Прем'єр-міністри України та Польщі Денис Шмигаль і Дональд Туск поклали квіти до Стіни пам'яті полеглих українських захисників на Михайлівській площі в Києві. Прем'єр-міністр Польщі також зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським.

Про це Шмигаль повідомив у Фейсбуці та оприлюднив відповідні світлини, інформує Рубрика.

Глава українського уряду Денис Шмигаль повідомив про зустріч із польським колегою. Вони на Михайлівській площі в Києві поклали квіти до Стіни пам'яті полеглих захисників України у російсько-українській війні.

Фото: Фейсбук / Шмигаль

Фото: Фейсбук / Шмигаль

"Сьогодні, у День Соборності України, разом із Прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском вшанували пам'ять полеглих у війні захисників України.
Наша боротьба з російським агресором — це боротьба за свободу та цінності всього демократичного світу.
Дякуємо за підтримку нашим партнерам, які стоять пліч-о-пліч з українським народом у цій війні,"- написав Денис Шмигаль.

Фото: Фейсбук / Шмигаль

Нагадаємо, сьогодні канцелярія польського прем'єра офіційно повідомила, що Туск у Києві й має намір зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Як писали польські ЗМІ, візит польського прем'єра потрібен для того, щоб розпочати перезавантаження між країнами. Зокрема, між сторонами сталося деяке загострення коли польські перевізники спричинили блокаду кордону з Україною та через заборону на імпорт українського зерна, яку запровадила Варшава.

Нещодавно міністр сільського господарства та розвитку села Польщі Чеслав Секерський заявив, що заборона на імпорт зерна в країну діятиме доти, доки не будуть розроблені відповідні правила на рівні ЄС.

Втім, щодо блокади кордону польському уряду вдалося досягти консенсусу з протестувальниками. Польське Мінінфраструктури підписало угоду з перевізниками, результатом якої стало припинення блокади пунктів пропуску на польсько-українському кордоні до 1 березня. Вже 17 січня рух на ПП для українських вантажівок був розблокований.

Сам же Туск, як пишуть ЗМІ, більше зацікавлений в обговоренні стратегічних відносин Києва та Варшави, тому здійснює візит до України вже після умовного розв'язання питання з кордоном.

Що відомо про Туска та його ставлення до України

Дональд Францішек Туск народився 22 квітня 1957 року у Гданську. Він вже був прем'єр-міністром Польщі у 2007-2014 роках.

Крім того, в грудні 2014 року він став головою Європейської ради, а у 2017 році був переобраний на цю посаду (до кінця листопада 2019 року).

Туск є лідером польської партії "Громадянська платформа".

Вже 12 грудня 2023 року Туска було обрано главою уряду Польщі. Його обрання прем'єр-міністром сталось після провального голосування щодо вотуму довіри до раніше діючого уряду Матеуша Моравецького, після чого, буквально через менш як годину було проведено додаткове голосування за кандидатуру Туска. Того ж дня, президент Польщі Анджей Дуда підписав рішення щодо складення присяги щодо призначення Ради міністрів, після чого і інші міністри нового уряду склали присягу.

Сам Туск ще з початку агресії РФ у 2014 році заявляв, що в Україні триває війна, і закликав усю Європу стати на захист свого союзника. Також він назвав санкції проти Росії – одним з найкращих способів підтримки України.

Вже після того, як він знову очолив польський уряд наприкінці 2023 року, Туск заявив, що "не дозволить уряду будувати позицію на антиукраїнських настроях". Також він вважає, що Росія може напасти на Європу в найближчі декілька років.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: