fbpx
Сьогодні
21:27 19 Січ 2024

За два тижні на Волині зафіксували 12 випадків гепатиту А, серед них п’ятеро – діти

Фото: РБК-Украина

Від початку 2024 року в трьох громадах на Волині епідеміологи зафіксували 12 випадків вірусного гепатиту A.

Про це під час брифінгу повідомила заступниця гендиректора з дослідження біологічних факторів обласного Центру контролю та профілактики хвороб Ірина Єнжиєвська, пише Рубрика.

"На сьогодні маємо випадки захворюваності на території Ковельської, Турійської, Маневицької громадах. Спалахів на даний час не зареєстровано", – зазначила епідеміологиня.

Усі 12 випадків хвороби зафіксували впродовж останніх двох тижнів. П'ятеро з недужих — діти.

Як повідомлялося, 24 жовтня у Вінниці зафіксували спалах вірусного гепатиту А в одному із районів міста. 25 жовтня міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала спалах захворювання на вірусний гепатит А надзвичайною ситуацією.

У Вінницькій області гепатит А почали реєструвати не лише в обласному центрі, а й в інших населених пунктах.

У Вінницькій області розпочалася екстрена вакцинація осіб, які контактували з хворими на гепатит А.

Спалах гепатиту А на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють.

Для локалізації поширення вірусного гепатиту A на Вінниччину доставили понад 2 тисячі доз вакцини для безоплатних щеплень. Розпочалася екстрена вакцинація осіб, які контактували з хворими на гепатит А.

Можливі причини спалаху

Фахівці встановили два фактори, які вказують на причини спалаху.

  • Перший — безсимптомний перебіг захворювання серед працівників ринку та виробництва продуктів. Серед 3864 обстежених, у 9 виявили антитіла до вірусу гепатиту А. Тобто, не підозрюючи про захворювання, вони могли інфікувати інших.
  • Щодо дослідження проб води: з 403 відібраних зразків з системи централізованого водопостачання, громадських водогонів, річок та стічних вод — вірусу гепатиту A не виявили. Однак, за мікробіологічними показниками майже у 30% проб зафіксували перевищення за бактеріологічними показниками. Це другий фактор. Тому було посилено дезінфекцію водопровідних мереж та продовжується робота щодо корегування технологічних регламентів.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: