fbpx
Сьогодні
Фото 22:00 19 Січ 2024

На Житомирщині запущено мобільний реабілітаційний модуль для постраждалих від війни: як працює це рішення

Фото: МОЗ

Відтепер в Овручі послуги із відновлення людини стали ще доступнішими. Містяни, які постраждали внаслідок повномасштабної війни зможуть отримати психосоціальну допомогу та пройти фізичну реабілітацію.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на МОЗ.

У чому проблема?

Мобільні реабілітаційні модулі, в першу чергу, орієнтовані на людей, які постраждали внаслідок повномасштабної війни, розв'язаної росією: ветеранів, ветеранок, їхніх родин й цивільних осіб. Це мультифункціональний безбарʼєрний простір, де людина може відновитись, як фізично, так і психологічно.

«Політика героїв — пріоритет для нашої держави. Це про повагу до наших захисників не на словах, а на ділі. Саме для цього ми працюємо над тим, аби зробити реабілітаційну та психосоціальну допомогу доступною по всій країні. Дуже важливою є залученість місцевої влади, адже після стаціонарної реабілітації пацієнт повертається додому в свою громаду. Такі рішення як мобільні реабілітаційні модулі дають можливість продовжувати процес відновлення амбулаторно — у комфортних умовах. Приклад в Овручі демонструє, як це може працювати у громадах по всій Україні», — зазначає міністр охорони здоровʼя України Віктор Ляшко.

На Житомирщині запущено мобільний реабілітаційний модуль

Фото: МОЗ

За словами ветерана Андрія Олійчука, реабілітація в громаді — надзвичайно важлива складова процесу повернення до повноцінного життя після поранення чи травми:

«Головна допомога команди, яка займалася зі мною, окрім фізичного  відновлення, полягала в подоланні емоційних та психологічних труднощів. На мою думку, на етапі, коли ти повертаєшся до повноцінного соціального життя, дуже важливо отримати допомогу та підтримку різного характеру. І дуже зручно, коли це можна зробити в одному місці в твоєму населеному пункті», — зазначив захисник України.

На Житомирщині запущено мобільний реабілітаційний модуль

Фото: МОЗ

Яке рішення?

Реабілітаційні модулі є не лише в Овручі. Їх прототипи вже працюють у Києві та Рівному. Завдяки невеликим витратам на виробництво та швидкості встановлення, подібний формат реабілітаційних просторів можна масштабувати в межах країни. Наразі виробничі можливості соціальної франшизи складають 40 модулів на рік.

На Житомирщині запущено мобільний реабілітаційний модуль

Фото: МОЗ

Звісно, це лише початок — до кінця року проєкт планує значно розширитись. Адже один із основних пріоритетів Міністерства охорони здоров'я — накрити реабілітаційною «парасолькою» всю країну. Щоб у будь-якому селі, селищі та місті можна було отримати відповідні послуги.

Як це працює?

Такі модулі — приклад доступних та якісних амбулаторних послуг із відновлення людини. Коли будь-який пацієнт, який потребує довготривалої реабілітації може її отримати у себе в громаді.

В усіх модулях працюють мультидисциплінарні команди, які складаються з фізичного терапевта, логопеда, кейс-менеджера, психолога та інших фахівців. Фахівці такого мобільного модулю допомагають пацієнтам із фізичною реабілітацією, протезуванням, відновленням мовлення. Також, за потреби, надають психологічну підтримку, юридичний супровід та консультації щодо навчання, перекваліфікації і працевлаштування.

На Житомирщині запущено мобільний реабілітаційний модуль

Фото: МОЗ

Слід зазначити, що подібні реабілітаційні модулі повністю відповідають концепції МОЗ із розбудови системи реабілітації. Вони інтегруються у місцеву систему охорони здоров'я та контрактуються Національною службою здоров'я України.

Щоб стати пацієнтом реабілітаційного модуля в Овручі необхідно перейти на сторінку сайту соціальної франшизи та заповнити онлайн-форму. Після чого його представники зв'яжуться із заявником, підберуть зручний час для візиту та супроводжуватимуть впродовж всього процесу реабілітації.

 

Довідка: проєкт є частиною соціальної франшизи з встановленням мобільного реабілітаційного модуля у місті Овруч Житомирської області, який реалізує БФ «Майнді» у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров'я Кабінету Міністрів України, ГО «Безбар'єрність» у межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», яка впроваджується за ініціативою першої леді Олени Зеленської. Реалізація проєкту стала можливою завдяки підтримці учасників спільноти «Бізнес без бар'єрів» — компанії Visa і Ощадбанку, та за сприяння Житомирської обласної військової адміністрації.

Благодійний фонд «Майнді» був заснований у 2022 році з метою адаптації ветеранів та ветеранок до цивільного життя. На кінець 2023 року «Майнді» надав понад 3 000 безоплатних сесій психосоціальної допомоги та фізичної реабілітації.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: