fbpx
Сьогодні
15:50 18 Січ 2024

Уперше в Іспанії до парламенту обрали депутатку із синдромом Дауна

Фото: Instagram / Мар Гальсеран

До регіональної асамблеї іспанської Валенсії вперше обрали депутатку із синдромом Дауна та вважають її обрання прикладом справжньої інклюзії.

Про це повідомляє BBC.

Як розповідає видання, Мар Гальсеран вважають першою людиною із генетичним відхиленням, яка "увійшла до європейського регіонального чи національного парламенту".

Її призначення вважають "величезним кроком вперед" і "прикладом реальної інклюзії".

Депутатка займається політикою з 18 років, відколи приєдналася до консервативної Народної партії Іспанії.

"Суспільство починає бачити, що люди з синдромом Дауна можуть зробити великий внесок", – каже Мар Гальсеран.

Зазначають, що в розмові з газетою Guardian жінка сказала, що хоче, аби її сприймали як особистість, а не через її інвалідність.

Її призначення вітали колеги-політики та активісти.

"Чудова новина для політики, подолання бар'єрів", написав у соцмережах Карлос Масон, президент регіонального уряду Валенсії.

Також на її обрання відреагували в організації людей із синдромом Дауна в Іспанії:

"Ми не чули ні про кого іншого. Це величезний крок вперед і приклад справжньої інклюзії".

26 квітня компанія Mattel випустила першу у світі ляльку Барбі із синдромом Дауна з метою боротися проти стигматизації фізичних вад та розширити уявлення дітей про красу.

Що відомо про людей з синдромом Дауна, які стали відомими

Нагадаємо, на екрани вийшли два довгоочікувані блокбастери – "Барбі" та "Голодні ігри: Балада про співочих пташок та змій".

Серед інших яскравих акторів цих двох кінохітів особливу увагу привертає юна зірка Софія Санчес. Вона українка і неабияк підтримує батьківщину після повномасштабного вторгнення країни-терористки росії.

А ще 25 квітня 2023 року, американська компанія з виробництва іграшок Mattel представила першу в історії версію ляльки, яка відображає людину з синдромом Дауна.

Також у 2020 році  тоді ще вісімнадцятирічна модель Еллі Гольдштейн із синдромом Дауна стала обличчям бренду Gucci та журналу Vogue, знявшись у їхній рекламі.

Окрім того, вперше в історії незалежної України лучанин Богдан Кравчук з синдромом Дауна зумів здобув вищу освіту. Із серпня 2019 року хлопець працює за фахом – у музеї освіти Волинського інституту післядипломної освіти.

Шлях юнака до омріяної професії був складним, але, як виявилося, реальним. "Рубрика" дізналася, як у нього вийшло подолати всі труднощі. Сподіваємося, ця історія надихне й інші родини. Читайте докладніше у нашому матеріалі: "Унікальний Богдан Кравчук: як хлопець з синдромом Дауна здобув вищу освіту".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: