fbpx
Сьогодні
11:59 18 Січ 2024

І в Україну теж: Парламент Словаччини дозволив експорт зброї

English version here

Напередодні парламент Словаччини більшістю голосів підтримав поправку, яка надає Міністерству оборони повноваження затверджувати експорт зброї.

Про це повідомляє Politico.

Варто нагадати, що раніше президент Словаччини Зузана Чапутова наклала вето на цей законопроєкт. Вона свої дії мотивувала тим, що Міністерство оборони не має експертних ресурсів для оцінки потенційних ризиків продажу зброї для міжнародної репутації і безпеки Словаччини.

Як зазначили у виданні, зміни до закону передбачають зміни порядку ліцензування експорту зброї.

До цього за це формально відповідало Міністерство економіки Словаччини, тепер цим займатиметься лише Міністерство оборони.

У виданні повідомляють, що російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року вплинуло на оборонний сектор Словаччини, особливо на виробника боєприпасів ZVS Holding, одним із власників якого є Міноборони країни.

За перші сім місяців 2023 року ZVS Holding отримала 44 мільйони євро доходів порівняно з 40 мільйонами євро за весь 2022 рік, що "значною мірою пов'язано з російською агресією в Україні", йде мова на сайті DMD Group.

За словами колишнього міністра оборони Словаччини Ярослава Надя, майже 100% виробництва боєприпасів ZVS Holding на наступні два-три роки "вже продано в Україну".

Що відомо про допомогу Словаччини Україні

Нещодавно прем'єр-міністр України Денис Шмигаль провів розмову зі словацьким колегою Людовітом Одором. Тоді ж сторони обговорили енергосистему та підтримку Братиславою України в частині імпорту електроенергії у зимовий період.

З початку повномасштабного вторгнення Словаччина надала Україні військову допомогу на суму €671 млн. Сюди входили, наприклад, 13 винищувачів МіГ-29, система ППО ЗРК С-300, близько 30 БМП і 10 самохідних гаубиць "Зузана-2".

Окрім того, раніше Україна та Словаччина підписали контракт на виробництво САУ Zuzana 2.

Також, з хорватською DOK-ING та словацькою Way Industries Міністерство оборони України веде переговори щодо локалізації виробництва машин механізованого розмінування в Україні.

А ще президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що Братислава готова допомогти Україні якнайшвидше виконати вимоги, необхідні для повноправного членства в Європейському Союзі.

Нагадаємо, 26 жовтня новий прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що його уряд припиняє військову допомогу Україні. Водночас він заявив, що уряд не блокуватиме постачання зброї та боєприпасів Україні від приватних виробників.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: