fbpx
Сьогодні
21:26 17 Січ 2024

Парламент Німеччини не підтримав ініціативу щодо передачі Україні далекобійних ракет Taurus

English version here

Німецькі депутати не підтримали подання опозиції вимагати від уряду передачі Україні стратегічних ракет Taurus. Поіменне голосування відбулось у середу ввечері після дискусії. "За" проголосували 178 обранців, проти – 485, 3 – утрималися.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

Представниця фракції ХДС/ХСС, яка винесла подання на обговорення, Керстін Ферегге закликала колег-депутатів підтримати вимогу надати Україні крилаті ракети Taurus, зауваживши, що «Україна та вся Європа подякують за це».

«Поставки Таурусів можливі і необхідні», – підкреслила Ферегге.

У дебатах виступили депутати інших партій. Представники правлячої коаліції намагалися не говорити про ракети, а представники правих і лівих виступили різко проти та в черговий раз говорили про «неможливість перемогти ядерну державу», злочинність використання німецької зброї проти росіян і «необхідність мирних переговорів».

Перед початком дебатів виступив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. Він жодним словом не згадав ракети, але пообіцяв, що Німеччина підтримуватиме українських партнерів стільки, скільки буде потрібно та нагадав, що канцлер Шольц закликав усіх союзників в Європі посилити цю допомогу.

Міністр підкреслив, що «війна Росії є не лише нападом на суверенітет України, це серйозна та, очевидно, довготривала загроза для Європи». Пісторіус попередив, що «в 2024 році можуть статися речі, на які ми не розраховували», отже Німеччина стоїть перед великими геополітичними та безпековими викликами і треба якнайшвидше підготувати Бундесвер до відповіді на ці виклики.

Уповноважена у справах збройних сил Ева Хьогль, яка виступила перед Пісторіусом, представила річний звіт за 2022 рік. Вона констатувала, що 24 лютого 2022 року, «огидна війна Росії, змінила все для німецького армії та німецького суспільства». Політик зазначила, що Німеччина бачить своїм завданням посилення східного флангу НАТО та підтримку України – як в аспекті передачі великих обсягів військового матеріалу, так і «зразковою неймовірною» участю у підготовці великого контингенту українських військових. Німецькі солдати розуміють складність і серйозність завдань, запевнила уповноважена. Вона наголосила, що спеціальний фонд для армії в обсязі 100 млрд євро є недостатнім для забезпечення повної боєздатності збройних сил. За оцінками військових експертів, для цього необхідна «загальна сума в 300 мільярдів євро», заявила Хьогль.

«Тому рівень оборонного бюджету повинен стабільно зростати в найближчі роки, починаючи з 1,5 ВВП, досягнутого у звітному році, та чіткими кроками рухатися до цілі НАТО у два відсотки», — процитувала уповноважена звіт. Розвиток цін на ринку енергоносіїв і сировини, а також зростання міжнародного попиту на військову техніку через війну в Україні також зумовили необхідність збільшення витрат на оборону в майбутньому.

Нагадаємо, 27 травня Україна звернулася до Німеччини з офіційним запитому якому просить надати їй крилаті далекобійні ракети Taurus. Президент України Володимир Зеленський спілкувався на цю тему з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Як раніше повідомляла Рубрика, німецькі політики поступово змінюють свою точку зору, щодо передачі Україні далекобійних ракет Taurus. 

Ексрадник Меркель висловив сподівання, що Німеччина надасть Україні ракети Taurus не пізніше, ніж через місяць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: