fbpx
Сьогодні
15:23 17 Січ 2024

Експерти МАГАТЕ нарешті отримали доступ до енергоблока № 6 окупованої Запорізької АЕС

English version here

Фото: DEFENSE EXPRESS

Після низки відмов з боку окупаційних військ експерти Міжнародного агентства з атомної енергії нарешті отримали доступ до енергоблока № 6 тимчасово окупованої російськими загарбниками Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляють на сайті МАГАТЕ, пише Рубрика.

"Експерти МАГАТЕ були забезпечені доступом до реакторної зали енергоблока 6 на Запорізькій атомній електростанції після того, як раніше їм було відмовлено у доступі.

Перебуваючи в реакторній залі, команда оглянула головні компоненти реактора, підтверджуючи перебування реактора в режимі холодного зупину", наголосили експерти.

Фахівці МАГАТЕ також відвідали:

  • машинний зал енергоблока,
  • приміщення системи безпеки,
  • аварійні дизельні генератори.

Нагадаємо, що до сьогодні росіяни не допускали експертів Міжнародного агентства з атомної енергії на територію реакторних залів на Запорізькій АЕС.

Що відомо про ситуацію на ЗАЕС

Нагадаємо, що окупаційні війська захопили Запорізьку АЕС на початку повномасштабного вторгнення  4 березня 2022 року. Агресори не лише порушують режим експлуатації станції, а й використовують сховища для зберігання техніки та розташування живої сили.

Окрім того, у МАГАТЕ підтвердили наявність мін на Запорізькій АЕС, встановлених загарбниками раніше.

Також Генеральна конференція Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) схвалила резолюцію щодо негайного повернення Запорізької атомної електростанції під повний контроль України.

З моменту захоплення росіянами ЗАЕС неодноразово втрачала зовнішнє джерело живлення, на станції сталося вже сім повних блекаутів і один частковий.

В.о. голови правління АТ "НАЕК "Енергоатом" Петро Котін заявив, що окупанти заподіяли тимчасово захопленій Запорізькій атомній електростанції збитків на суму попередньо 30 млрд грн. Недоотримана вигода "Енергоатома" становить понад 167 млрд грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: