fbpx
Сьогодні
Екорубрика 13:05 29 Вер 2023

Аби трагедія не повторилася: як захистити притулки для тварин?

У Києві через пожежу (й імовірно підпал) в притулку для тварин загинуло майже 30 котів. “Рубрика” розповідає, як захистити притулок від вогню та зловмисників.

У чому проблема?

У ніч з 23 на 24 вересня у Києві сталася пожежа у притулку для тварин "Котобаза", що в Голосіївському районі. Цей притулок для котів волонтери звели самостійно. Тут знайшли прихисток шість десятків котів, місцеві опікувалися ними, проте волонтерка, що доглядала котів, підозрює, що пожежа в притулку сталася через підпал котячих будиночків.

захистити притулки для тварин

Прибирання на "Котобазі" наступного дня після пожежі

Об 11 годині ночі, коли пожежа вже розпочалась, на місце негайно прибули вогнеборці ДСНС, які ліквідували пожежу. Проте врятувати всіх тварин не вдалося — спочатку мова йшла про сімох загиблих котів, проте зараз йдеться вже про 25-х. Столичні поліціянти вже відкрили кримінальне провадження на основі двох статей — пошкодження майна та жорстоке поводження з тваринами.

Насправді "Котобаза" не була притулком як таким. Це був імпровізований майданчик у дворах Голосіївського району, огороджений сіткою. Всередині розташувалися дерев'яні будки, старий диван, ганчірки, що виконували роль килимків для котів. Опікувалась "Котобазою" місцева жителька Наталія — збирала гроші на корми, лікувала та стерилізувала тварин. Про це вона пише у своєму дописі

захистити притулки для тварин

"Котобаза" до пожежі, фото з фейсбук-сторінки "Котобази"

Ймовірний підпал "Котобази" та пожежа, що вбила десятки тварин — це трагедія. І поки правоохоронці розбираються з її причинами та наслідками, "Рубрика" вирішила дослідити, як мають бути облаштовані притулки для тварин, аби бути безпечними, і що робити, щоб захистити їх мешканців.

захистити притулки для тварин

"Котобаза" після пожежі

Яке рішення?

Перш за все потрібно почати з того, що в Україні умови створення та утримання притулків для тварин визначені законодавчо. Санітарно-гігієнічні, зоотехнічні та зоогігієнічні норми — все прописано в спеціальному Положенні та Законі про захист тварин від жорстокого поводження. Оскільки будівництва притулків стосуються ті самі будівельні норми, що й інших будівель, норми пожежної безпеки мають бути виконані в тому числі. Це означає, що будувати притулок без дозволу ДСНС — незаконно.

Погрози від твариноненависників

"Рубрика" зв'язалась із Тамарою Таранавською, президенткою "Товаривства захисту тварин "SOS" (перший притулок для тварин в Україні). Вона неодноразово зазнавала нападів. Ще до Революції гідності вона отримувала погрози, а землі, де знаходиться притулок хотіли забрати.

"Я не змогла себе захистити, — розповідає вона. — Мій автомобіль — спалили, мене побили, зламали пальці та вибили зуби", — погрози й напади продовжувались до 2017 року.

Її притулок підпалювали, собак — розстрілювали. Звичайно, були й погрози.

"Коли до нас приїхали люди зі зброєю та почали розстрілювати собак, я одразу теж поїхала у притулок, перед тим встигла викликати поліцію… Поліція стояла і геть нічого не робила".

Допомогли тоді пані Таранавській зв'язки з минулого у журналістиці. Власниця притулку тварин звернулась до політиків, друзів у Європейському Союзі й лише таким чином вдалося надавити на владу, а погрози й напади, за її словами, були саме з боку наближених до влади осіб, а ще — від Олексія Святогора.

захистити притулки для тварин

Притулок захисту для тварин "SOS". Фото зі сторінки притулку у Фейсбук

"Наше суспільство вкрай нетолерантне до тварин, — каже Таранавська. — Так було в часи, коли я відкривала притулок, й дуже мало що змінилось зараз", — проте вона дала кілька порад для інших власників притулків для тварин, які можливо, або вже зазнають нападів.

  • Коли ви звертаєтесь до поліції, обов'язково згадуйте про "Закон про захист тварин від жорстокого поводження". Попри те, що він був прийнятий ще у 2006 році (до речі, за сприяння Таранавської), за словами журналістки та власниці притулку, поліція не завжди обізнана в діючих нормах, тим більше — тих, що стосуються тварин. 
  • Ще одна порада, з одного боку очевидна, проте має стати в пригоді саме зараз — звертатись до Кличка. "Писати листи", як каже зоозахисниця, може бути вельми дієвим методом, оскільки зараз, під час війни, "наші політики дивляться на Європу, а Європа — на них. І вони про це знають". І хоча будь-яка допомога може бути приводом попіаритись, своєї мети притулок може досягти. 
захистити притулки для тварин

Тамара Тарнавська із псом Кіборгом, якого врятували військові з Донецького аеропорту. Фото: сторінка Тамари у Facebook

Проте це — дії, які не попереджують найгірше. Це ті кроки, які можна вчинити після вже завданих збитків. Проте деякі наслідки можна попередити, якщо при самому будівництві притулку врахувати кілька порад від будівельників, що спеціалізуються на побудові закладів для утримання та лікування тварин.

Спринклерна система

Перший і найбільш очевидний спосіб боротьби з вогнем — це встановити надійні спринклерні системи, хоча в будівельних вимогах до притулків про них не йдеться. Утім, покладатись лише на саму спринклерну систему не можна, адже вона є лише одним із компонентів пожежонебезпечного підходу. Відтак, хоч вони й необхідні, спринклери не можуть бути єдиним протипожежним компонентом, адже під час пожежі життя тварин може забрати не лише полум'я, а й вдихання диму.

Сигналізація

Сигналізація забезпечить раннє попередження та сповіщення про пожежу. Цей елемент — основний для раннього виявлення пожеж. При цьому розмістити датчики необхідно по всій будівлі та в кожній зоні для тварин.

Комплексна система тривоги має вирішальне значення, оскільки сигнали раннього попередження дозволяють персоналу евакуювати всіх тварин із закладу до спалаху великої пожежі. Окрім евакуації тварин, система раннього попередження може дозволити персоналу ізолювати зону пожежі та запобігти її поширенню.

Негорючі будівельні матеріали

Використовуйте негорючий матеріал під час будівництва приміщення для догляду за тваринами: метал, плитка, спеціальні антипожежні покриття для дерев'яних поверхонь. Пінопласт та скловата для утеплення мають бути добре ізольовані.

Насправді використання негорючих матеріалів може бути набагато ефективнішим, ніж спринклерна система під час певних пожеж. Використання негорючих матеріалів є профілактичним заходом для запобігання пожежі, на відміну від просто реактивного підходу зі спринклерами.

Система безпеки

Цей захід уже стосується іншої небезпеки — не пожеж. Мова йде про систему безпеки — сигналізацію. За її наявності зловмисникам потрапити в будівлю набагато складніше. Належна система безпеки з камерами, світлом і сиренами стримує злочинців і сповіщає персонал про надзвичайні ситуації.

Якщо встановити систему безпеки немає можливості, подумайте про двозмінну роботу персоналу, який міг би доглядати за притулком вночі.

Отож, рішення, доступні притулкам — посилення заходів безпеки, звернутись до правоохоронних органів та надати ситуації розголосу. У комплексі дії мають принести необхідний вам результат — безпеку.

377

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: