fbpx
Сьогодні
Екорубрика 14:30 01 Жов 2021

Тварини на пенсії: рішення порятунку ведмедів після "роботи" у приватних звіринцях

Розповідаємо про те, як ведмеді проходять реабілітацію після цирків та чому від "фотографії з ведмедиком" краще відмовитись.

English version here

У селі Чубинське Бориспільського району Київської області оселились п'ятеро ведмедів. Вони живуть просто неба, у вольєрах, що відтворюють один із типових біотопів бурого ведмедя. Тут є і берлоги, і колодязі, та навіть штучні водойми для того, щоб ведмеді могли приймати водні процедури та почуватися так, ніби вони дійсно знаходяться у дикій природі. 

Тварини на пенсії: рішення порятунку ведмедів після

Як живуть ведмеді у реабілітаційному центрі?

Це — притулок бурих ведмедів "Біла скеля", що існував вже декілька років у Житомирській області, а тепер переїхав під Київ. Мета створення реабілітаційного центру — порятунок ведмедів, які страждають від людської жорстокості, їх реабілітація та лікування після цирків, притравочних станцій та звіринців, пожиттєве утримання або передача іншим реабілітаційним центрам. З моменту створення у притулку пройшли реабілітацію вже десять ведмедів. П'ятеро з них переїхали до партнерів "Білої скелі" у Ведмежий притулок "Домажир" у Львівській області. Інші п'ятеро — Михасик, Любочка, Синочок, Чада та Мальвіна, живуть у "Білій скелі". До речі, всі тварини у притулку — стерилізовані. Власники кажуть: "Ми хочемо, щоб ведмедів в неволі ставало менше, а не більше".

Тварини на пенсії: рішення порятунку ведмедів після

Тут тварини почуваються розслаблено, а найбільшу активність показують вранці. "Рубрика" відвідала притулок якраз у той час, коли ведмеді купалися, грали один з одним та ласували смаколиками, які знаходили у вольєрі. До речі, годують ведмедів не з мисок, а закидуючи овочі, фрукти, рибу у вольєри так, що тварини самі їх знаходили. Це робиться для того, щоб стимулювати природну поведінку тварин та змусити їх бігати, шукати, рити, плавати та лазити. Наприклад, стара ведмедиця Чада, вже майже сліпа, обожнює підходити до колодязя та виплескувати з нього воду, так вона робила і під час нашого візиту. 

Тварини на пенсії: рішення порятунку ведмедів після

Але така поведінка — надбана для жителів притулку, і спочатку, як тільки тварини потрапляють до "Білої скелі", вони мають пристосуватись та звикнути до нових умов існування.

Реабілітувати ведмедя — непроста справа для зоологів

В інтерв'ю "Рубриці" Марина Шквиря, співвласниця "Білої скелі" та головний зоолог Київського зоопарку, розказала, що цей період — найбільш складний для ведмедів. Коли ведмідь прибуває у притулок, спочатку його поселяють в адаптаційний бокс, де він приходить до тями після анестезії. Тільки після цього відкривають вихід у вольєр, і тут починається найскладніше.

"Врятувати ведмедя з клітки простіше, ніж витягти з ведмедя клітку", — розповідає Марина. Пастися на траві, зимувати у барлозі, залізти у водойми кіперам доводиться вчити тварин, але в першу чергу треба "виманити" клишоногого з клітки. 

Наприклад, ведмідь Михасик наважився вийти у вольєр лише через тиждень. До цього часу він сидів у крихітній металевій клітці, яка до переїзду у притулок була його єдиною домівкою. Перший день він довго вагався, чи виходити йому назовні з боксу, настільки він звик до неволі, а потім розігнався і помчав. Перший раз у своєму житті бігав і пірнав у ставок. Зараз він освоїв вольєр і живе тут не сам, адже роком пізніше після того, як до притулку потрапив він, привезли ще двох циркових ведмедів – Любочку та Синочка. 

Син боявся виходити з клітки ще довше — два тижні. Тільки після того, як приїхали стоматологи та ввели тварині анестезію, дорослого ведмедя винесли у вольєр, поки він спав. Марина згадала, як він перший час повз до водойми на животі — настільки страшно було тварині, адже водойми ведмідь у своєму житті до переїзду у притулок ще ніколи не бачив. Всі тварини адаптуються по-різному, але є тенденція: чим менше в недолі провів ведмідь, тим швидше він звикне до напівдиких умов. 

Чи дозволять пестити дику тварину у притулку?

"Білу скелю" може відвідати кожен, але це зроблено не для розваги людей, а з метою просвітництва. Обираючи між дозвіллям гостей та потребами ведмедів, у "Білій скелі" нададуть перевагу потребам ведмедів. Зокрема, тварин не стануть кликати підійти ближче до людей заради гарного відео, їх не дозволяють годувати і тим більше, — торкатись. Притулок відкриває свої двері для відвідувачів для того, щоб якомога більше людей змінило своє споживацьке ставлення до диких тварин на ставлення із повагою до них.

Кількох ведмедів у притулку свідомо розмістили на великій відстані від шляху відвідування. Наприклад, врятована з жахливого покровського звіринця Мальвіна досі дуже лякається людей і підпускати до неї близько відвідувачів — зайвий стрес для тварини. 

Як стати мамою чи татом ведмедя?

Притулок Марина Шквиря заснувала разом із чоловіком. Подружжя — професійні зоологи і утримують реабілітаційний центр цілком за власний кошт. Будівництво "Білої скелі" обійшлось у понад 2 мільйонів гривень, а підтримка його життєдіяльності обходиться у 800 тисяч гривень на рік. Ініціатори допомоги тваринам, визволивши їх з неволі та давши можливість дожити життя у нормальних умовах, вважають це своєю місією та не збираються зупинятись, і всі, хто також небайдужий до життя тварин, можуть фінансово допомогти притулку. 

У "Білій скелі" не приймають корми від відвідувачів без попередньої домовленості через складнощі зі зберіганням, контролем якості та спеціальні раціони, але дають можливість стати мамою чи татом ведмежатка. "Усиновлення" ведмедиків — програма, яка допомагає центру триматись на плаву і розвивати проєкт допомоги диким тваринам. А людям це дає можливість отримати задоволення від відчуття опіки над обраним ведмедиком та дієвої участі в його житті.

Стати опікуном на тиждень та доєднатись до Клубу друзів ведмедів просто. Для цього треба лише:

  • обрати ведмедя
  • перерахувати 1000 гривень на рахунок притулку
  • надіслати у Facebook Messenger, Instagram Direct або на e-mail кличку обраного вами ведмедика, номер відділення "Нової пошти" (для опікунів з України) та номер телефона, аби отримати Сертифікат опікуна

Таке опікунство можна подарувати дітям, родичам та друзям. Це — тижневе утримання ведмедя. Більш детальну інформацію та рахунки можна знайти тут.

Як відвідати притулок?

Приїхати у "Білу скелю" можна лише у п'ятницю, суботу та неділю. 

Тварини на пенсії: рішення порятунку ведмедів після

  • Адреса: Село Чубинське, вулиця Липнева, 1. 

Притулок знаходиться поряд із територією Іподрому. Щоб потрапити туди, необхідно слідувати за вказівниками, проїхати під шлагбаум, одразу після якого є місце для паркування. Якщо йти далі стежкою ліворуч від Іподрому, ви зможете потрапити до притулку. Вхід на територію платний. 

  • Ціна вхідного квитка: Для дорослих 100 грн; для дітей від 6 до 14 років 50 грн; для пільгових категорій відвідувачів (особи з інвалідністю I та II груп, учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС I категорії, учасників бойових дій) 50 гривень. Дошкільнята можуть зайти безкоштовно, якщо будуть з батьками (не окремою групою).
7
6118

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: