fbpx
Сьогодні
20:45 15 Січ 2024

Швейцарія надає близько 1,6 млрд євро допомоги Україні

English version here

Фото: ОПУ

Президентка країни Віола Амхерд під час спільної пресконференції з українським лідером Володимиром Зеленським анонсувала, що Швейцарія надасть Україні 1,5 млрд франків (близько 1,6 млрд євро) допомоги в період з 2025 до 2028 року.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на їхню спільну прес-конференцію.

"Швейцарія вбачає особливий фокус на відбудові України. З точки зору Федеральної ради відбудова має стратегічне значення для стабільності континенту", – заявила вона.

За її словами, політичним компасом відбудови слугують принципи Лугано закладені на конференції з питань відновлення України в липні 2022-го року.

"На підтримку України Швейцарія запланувала на період наступної стратегії з міжнародної співпраці з 2025 до 2028 року 1,5 млрд франків", – заявила президент Швейцарії.

Як уже повідомлялось, від завтра, 16 січня, Україна та Швейцарія розпочнуть підготовку до проведення Глобального саміту миру на рівні лідерів держав, який швейцарська влада готова прийняти у себе в країні.

Форум у Давосі

14 січня у швейцарському місті Давос відбулася четверта зустріч радників із питань національної безпеки та політичних радників за участю керівника Офісу президента України Андрія Єрмака.

Участь у заході взяли представники 81 країни та міжнародних організацій. Китай, хоч і отримав запрошення та має велику делегацію у Давосі, проігнорував зустріч.  Зауважимо, що на попередній зустрічі, що відбувалась на Мальті, було 66 учасників.

На засіданні розглянули пʼять пунктів української формули миру, а саме:

  • виведення російських військ,
  • відновлення справедливості,
  • екологічна безпека,
  • недопущення ескалації і повторення війни,
  • підтвердження закінчення війни.

14 січня в Давосі прийшла зустріч провідних дипломатів з метою підготовки ґрунту для мирного плану щодо врегулювання війни в Україні.

Зокрема від України виступали:

Крім того, сьогодні президент України Володимир Зеленський розпочав робочий візит до Швейцарії. Відомо, що він виступить на форумі зі спеціальним зі спеціальною промовою на панелі "Досягнення безпеки та співробітництва у фрагментованому світі".

Представник Швейцарії у Давосі закликав "взяти Росію на борт" обговорень Формули миру.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: