fbpx
Сьогодні
Фото 22:10 14 Січ 2024

Італія надасть перший транш у 500 тисяч євро на протиаварійні роботи у Спасо-Преображенському соборі

Фото: https://omr.gov.ua/

Італійській уряд планує вже до кінця січня надати ЮНЕСКО перший транш розміром 500 тисяч євро на протиаварійні роботи у Спасо-Преображенському соборі в Одесі, куди у липні минулого року влучила ворожа ракета.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на повідомлення Одеської міської ради від 13 січня за підсумками зустрічі з очільницею офісу ЮНЕСКО в Україні К'ярою Децці Бардескі.

У повідомленні зазначається, що сума першого траншу — 500 тисяч євро. Гроші мають надійти на рахунки ЮНЕСКО.

"Цей собор має велике значення для одеситів. Дуже важливо зберегти та відновити Собор будь-якими інструментами, у тому числі й завдяки допомозі ЮНЕСКО", – зазначив міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Фото: https://omr.gov.ua/

Фото: https://omr.gov.ua/

На зустрічі з представниками ЮНЕСКО одеські чиновники також обговорили план на 2024 рік з наступними основними завданнями:

  • Відновлення Спасо-Преображенського собору
  • Створення майстер-плану історичної частини міста, яка увійшла в зону ЮНЕСКО
  • Консервація пошкоджених при атаках історичних будівель

Фото: https://omr.gov.ua/

Фото: https://omr.gov.ua/

Що відомо про руйнування Спасо-Преображенського собору

  • 23 липня внаслідок атаки рф одна з ракет влучила у будівлю Спасо-Преображенського собору в центрі Одеси, детільніше про ситуацію Рубрика писала раніше у статті. Руйнувань зазнала вівтарна частина, ракетою пробило два поверхи вниз, частина храму залишилась без даху.
  • 11 серпня офіс прем'єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні випустив заяву, в якій зазначив, що країна допоможе з відновленням собору. Для цього залучать Міланську трієнале і музей MAXXI в Римі.
  • 2 жовтня Італія та Україна підписали угоду про реконструкцію Спасо-Преображенського собору, писала Рубрика. Віцепрем'єр-міністр і міністр закордонних справ та міжнародного співробітництва Італії Антоніо Таяні тоді повідомив, що над відновленням собору працюватимуть найкращі італійські архітектори, а також долучаться італійський бізнес та культурні інституції.
  • 3 жовтня начальник управління охорони об'єктів культурної спадщини Одеської міської ради Федір Стоянов зазначив, що за попередніми підрахунками фахівців для реконструкції собору може знадобитися декілька десятків мільйонів гривень.

Фото: https://omr.gov.ua/

Будівля Спасо-Преображенського собору в Одесі є пам'яткою історії, тут поховані князь і княгиня Воронцови. Храм збудували у 1794 році та реконструювали у 2005 році після того, як він був зруйнований СРСР у 1936 році. Наразі це головний собор Одеської єпархії УПЦ Московського патріархату.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: