fbpx
Сьогодні
19:22 13 Січ 2024

Укрзалізниця впровадила систему адаптації та комплексної підтримки ветеранів: як працюватиме це рішення

English version here

Фото: УЗ

У 2023 році Укрзалізниця взяла на себе відповідальність перед працівниками, які повертаються з війни, розпочавши програму "Інклюзивна залізниця: Працевлаштування".

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Укрзалізницю.

У чому проблема?

Понад 10200 співробітників Укрзалізниці воюють у лавах Сил оборони України. З них 1000 ветеранів повернулися додому, ця цифра постійно зростає.

"Наша найголовніша місія під час війни — підтримувати мобілізованих залізничників та бути з ними постійно на звʼязку. Також створити всі умови для поновлення тих, хто повертається з війни, а всім мобілізованим — впевненість, що вони потрібні та їх чекають на роботі. У цьому процесі ключове — виявити проблемні точки на шляху адаптації та знайти інструменти для їх вирішення. Це стосується особливо тих ветеранів, які набули інвалідність. Ми робимо все, щоб вони повернулися на робоче місце й реалізувалися, і ми разом з ними ставали ще сильнішими", — розповів голова правління АТ "Укрзалізниця" Євген Лященко.

Яке рішення?

Програма "Інклюзивна залізниця: Працевлаштування" спрямована на повернення демобілізованих залізничників та залізничниць до роботи й надання їм підтримки на кожному етапі адаптації. Ініціатива вже допомогла понад 800 ветеранам успішно повернутися до професійної діяльності.

Як це працює?

Однією з ключових складових програми адаптації є створення Центру адвокації, який забезпечує підтримку та захист інтересів ветеранів. Спеціалісти Центру, спілкуючись із ветеранами, супроводжують їх на всіх етапах повернення до роботи (від підтримки під час реабілітації до підготовки робочого місця або зміни посади).

Програма також включає:

  • комунікацію з військовими, які ще знаходяться на службі, допомогу в разі отримання поранення;
  • надання медичних, психологічних, юридичних консультацій ще до початку поновлення на роботі;
  • формування алгоритму визначення посади та функціоналу, які найкраще відповідають потребам ветерана;
  • надання фінансової допомоги та пільг, зокрема збереження середнього заробітку;
  • консультації керівників та колег ветерана, проведення для них соціально-психологічних тренінгів задля якісної комунікації, побудови взаємин та сприяння успішній реабілітації працівника;
  • психологічна підтримка для подолання емоційних труднощів, яка доступна ветеранам за необхідності.

У межах програми діє "Мобільна психологічна допомога". Працівники мобільних бригад надають першу психологічну допомогу ветеранам. За необхідності можуть надавати направлення до вузькопрофільних відділень.

Серед планів на майбутнє:

  • Створення мультидисциплінарного реабілітаційного відділення для допомоги ветеранам-залізничникам, надалі – й іншим ветеранам України, які цього потребуватимуть.
  • Розвиток спільноти ветеранів Укрзалізниці, які брали безпосередню участь у бойових діях і вже пройшли шлях повернення до роботи. Їхній досвід допоможе більш ефективно реагувати на проблемні ситуації, з якими стикаються ветерани.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: