fbpx
Сьогодні
09:57 13 Січ 2024

Командувач Сухопутних військ розповів, яка авіація потрібна українському війську: і це не F-16

Фото: Вікіпедія

Україні потрібно більше військової авіації на кшталт американських штурмовиків A-10 для підтримки піхоти і літаків, що можуть стріляти крилатими ракетами великої дальності.

Так вважає командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський, розповівши про це в інтервʼю Reuters.

"Я б говорив про А-10 як про варіант, якщо їх нам дадуть. Це не нова машина, але надійна, яка зарекомендувала себе в багатьох війнах, і яка має широкий спектр озброєння для знищення наземних цілей, щоб допомогти піхоті", — сказав керманич.

Сирський вважає, що винищувач А-10 надасть вирішальну підтримку наземним силам, коли вони намагатимуться перехопити ініціативу на фронті. Як пояснив командувач, штурмовики допоможуть знищувати наземні цілі:

  • танки,
  • артилерію,
  • "все, що протистоїть піхоті".

Командувач також додав, що важливу роль можуть також зіграти ударні гелікоптери, такі як американські:

  • AH-64 Apache,
  • AH-1 Super Cobra,
  • UH-60 Black Hawk.

Що відомо про штурмовик A-10

A-10 Thunderbolt — дозвуковий штурмовик, вироблений у Сполучених Штатах, який перебуває на озброєнні країни з 1970-х років.

Нагадаємо, у травні 2022 року почав функціонувати навчальний центр, в якому українські пілоти віртуально тренувалися керувати американськими штурмовиками A-10 Thunderbolt II попри те, що офіційно США та Україна не домовилися про їхнє передання.

Що відомо про надання літаків F-16 Україні

Нагадаємо, раніше прем'єр Нідерландів Рютте у розмові із Зеленським заявив про підготовку до передачі Україні перших F-16.

Раніше Ігнат заявляв про те, що F-16, які отримає Україна, необхідно модернізувати.

Норвегія оголосила, що відправить два винищувачі F-16 до Данії для навчання українських пілотів їхньому використанню, й підтвердила відправлення 10 інструкторів до Данії, щоб допомогти в навчанні.

Бельгія також відправить два двомісні винищувачі F-16 і близько п'ятдесяти осіб до Данії в період з березня по вересень для навчань українських пілотів.

Окрім того, уже перші шестеро українських пілотів пройшли базову підготовку у Королівських військово-повітряних силах Великої Британії та зараз навчаються керувати винищувачами F-16 у Данії.

Загалом на сьогодні українські пілоти навчаються у трьох країнах: ці три групи льотчиків має індивідуальну програму підготовки.

Варто додати, що у Повітряних силах поки не бачать сенсу у доставці винищувачів F-16 в Україну. Оскільки літаки стоятимуть під прицілом ворога.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: