fbpx
Сьогодні
Фото 15:50 12 Січ 2024

Відтепер попередження на пачках цигарок про шкоду паління займатимуть 65%: навіщо це рішення

Фото: Інформатор

Для посилення ефекту антитютюнових обмежень з 11 січня медичні попередження про шкоду куріння відтепер займатимуть 65% площі пачки.

Про це пише Рубрика, посилаючись на МОЗ.

У чому проблема?

В Україні куріння забирає в середньому 130 000 життів на рік. Тютюнокуріння підвищує ризик інсульту, стенокардії та інфаркту міокарда і приблизно в 5 разів — раптової смерті.

Сигаретна упаковка — важливий канал комунікації зі споживачами тютюну. Через привабливий дизайн виробники намагаються залучити до лав курців нових споживачів, зокрема молодь та підлітків, які найбільше піддаються подібним маркетинговим маніпуляціям.

Варто додати, що 27% населення України старше 18 років — теперішні курці.

Яке рішення?

Водночас тютюнова упаковка є важливим джерелом інформування й про наслідки куріння: 93% теперішніх курців помічають медичні попередження на пачках сигарет, а 54% курців задумувались через них про припинення куріння.

Тому з 11 січня 2024 року набувають чинності нові норми щодо маркування пачок тютюнових виробів.

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

Це важливий етап імплементації директиви Єврокомісії 40/2014, яка передбачає комплекс заходів для захисту населення від шкоди тютюнових виробів та електронних сигарет.

Набори комбінованого медичного попередження було сформовано МОЗ у партнерстві з громадськістю, не повʼязаною з тютюновою індустрією. Зокрема з бібліотек зображень тих країн, де медичні попередження довели свою ефективність (Австралія, Таїланд, Канада, міжнародної неприбуткової організації CTFK та міжнародної неприбуткової організації Vital Strategies).

Як це працює?

"Медичні попередження на упаковках мотивують кинути курити і зменшують привабливість тютюну для людей без сформованої залежності, особливо серед молоді. А QR-код, який веде на сервіс "Я кидаю курити", збільшить ефективність медичних попереджень і підвищить успішність спроб кинути курити.

Людина, яка за день викурює пачку сигарет, побачить попередження про шкоду куріння кожного разу, коли бере пачку, —  це щонайменше 20 разів на день і 7000 разів на рік.

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

Реалістичні зображення справжніх хвороб, спричинених курінням,  допоможуть усвідомити проблему, прийняти рішення кинути курити, а наявність сервісу, куди можна звернутися по допомогу, додасть мотивації для дій", — зазначає Наталя Гриб, в. о. керівника відділу профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров'я.

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

Як розповідають у МОЗ, Міністерство юстиції України затвердило: 

  • 14 наборів медичних попереджень (варіантів тексту та ілюстрацій), розроблених Міністерством охорони здоров'я,
  • технічні вимоги до дизайну та форми маркування,
  • порядок нанесення попереджень виробниками тютюнових виробів.
пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

Відтепер виробники мають розміщувати на упаковках із сигаретами:

  • оновлені графічні зображення з текстом медичних попереджень про шкоду і наслідки куріння на 65% площі пачки,
  • QR-код, який веде на сервіс Центру громадського здоров'я МОЗ України щодо надання допомоги з відмови від куріння "Я кидаю курити".
пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

"Куріння тютюну у 70% випадків викликає хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ),за даними ВООЗ, це третя причина смертності у світі. Тому на рівні країни триває системна міжсекторальна робота: від інформаційно-роз'яснювальних заходів для підлітків до створення сучасних сервісів підтримки для боротьби із залежністю, посиленням законодавчих норм.

Одним із аспектів — маркуванням пачок зображеннями медичних попереджень, які показали свою ефективність у таких прогресивних країнах, як Канада та Австралія, мають посилити ефект антитютюнових обмежень та спонукати курців до відмови від куріння", — зазначив заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

Попередження відповідають вимогам рамкової конвенції Всесвітньої організації охорони здоров'я з боротьби проти тютюну (РКБТ ВООЗ). Вони базуються на висновках і рекомендаціях незалежних досліджень в країнах, де медичні попередження довели свою ефективність (ефективні медичні попередження — це ті, які спонукають курців кинути курити, а не некурців не починати курити — ред.), і дослідженнях в Україні.

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

"Команда ГО "Життя" у партнерстві з МОЗ України та ЦГЗ пройшла шлях від адвокації ухвалення антитютюнового Закону №1978-ІХ до впровадження його ключових норм заради захисту дітей та молоді України від смертельної загрози куріння та відновлення людського капіталу України. Оскільки міжнародні експерти рекомендують попередньо тестувати повідомлення на національній аудиторії, ГО "Життя" із залученням соціологів провели два етапи всеукраїнського дослідження. Результати обох досліджень були використані для підготовки набору медичних попереджень у наказі МОЗ", — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор експертної громадської організації "Життя".

пачки цигарок, шкода паління

Фото: МОЗ

Нагадаємо, з 11 липня 2023 року в Україні діє комплексний антитютюновий Закон №1978, норми якого  базуються на положеннях рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементують положення директиви 2014/40/ЄС, реалізація якої знизила поширеність куріння у Європейському Союзі.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: