fbpx
Сьогодні
Відео 14:41 10 Січ 2024

Зеленський: цей рік стане вирішальним для України, Литви та партнерів

Новий 2024 рік стане вирішальним не лише для України, яка протистоїть російському повномасштабному вторгненню, але й для Литви та партнерів України.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на пресконференції з президентом Литви, пише Рубрика.

"Багато в чому цей рік стане вирішальним для наших держав: для України, для Литви, для усіх наших партнерів. Ми разом маємо визначити, які саме нам рішення принесе цей рік. Наша сила має це визначити, наша єдність має це зробити.

Це мають бути рішення на користь нашої свободи, цілісності, на користь наших держав, культур і справедливого миру для нас усіх", – сказав український Глава.

Зеленський додав, що усе, що прагне Україна для себе, також працюватиме на захист свободи та незалежності кожного народу, якому загрожує російська федерація.

Окрім того, український лідер подякував Литві за підтримку України. Він наголосив, що зброя, яку надала балтійська країна, з перших днів повномасштабної війни зупиняє ворога.

"Ваша підтримка нашої держави є надзвичайно значущою. Зброя, техніка, оборонні пакети, тренування наших воїнів, лідерство Литви в коаліції щодо розмінування. Все це додає нам сили.

Я вдячний за нову оборонну підтримку, щодо якої ми зараз домовилися. Не просто про допомогу, а про спільне виробництво. Зокрема, засобів боротьби з дронами, а також щодо інших напрямків в оборонному виробництві. Відповідні документи сьогодні укладені", – додав глава держави.

Що відомо про візит Зеленського до Литви

Нагадаємо, що до столиці Литви міста Вільнюсу з неанонсованим візитом прибув президент України Володимир Зеленський.

Президент анонсував, що 10 січня відвідає Литву, а після — Латвію та Естонію. Там він зустрінеться з високопосадовцями країн Балтії.

Як зауважив Зеленський, у ході зустрічі передбачаються перемовини з: президентом, прем'єр-міністром, спікером Сеймасу, зустрічі з представниками політичних сил, ЗМІ та української громади.

Серед обговорюваних питань:

  • безпека,
  • інтеграція до ЄС та НАТО,
  • співпраця в галузі РЕБ і дронів,
  • подальша координація європейської підтримки.

Варто зазначити, що Литва є одним із союзників України, який допомагає Києву не лише зброєю та військовою технікою, а й навчає українських військових.

Варто зазначити, від початку повномасштабного вторгнення фінансова допомога Литви нашій державі склала понад 1 млрд євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: