fbpx
Сьогодні
12:28 09 Січ 2024

Майже дві третини українців вважають, що журналісти мають бути присутні на засіданнях Верховної Ради, - опитування

Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва провів соціологічного опитування: майже дві третини громадян України хочуть, щоб журналісти були присутніми на засіданнях українського парламенту навіть під час воєнного стану, через який Верховна Рада працює в закритому режимі.

Про це пише Рубрика з посиланням на результати соціологічного опитування

Так, за присутність журналістів на засіданнях висловились близько 65% українців.

Водночас не погоджуються з тезою про потребу допускати журналістів у Раду 11% опитаних.

Крім того, ще більш ніж половина українців (понад 57%) виступають за онлайн-трансляції засідань парламенту на телеканалі "Рада".

Не згодні з цим близько 14% громадян.

Фото: Рух ЧЕСНО

Фото: Рух ЧЕСНО

Чому заборонені трансляції засідань?

Згідно з постановою Верховної Ради під час воєнного стану в Україні можуть обмежувати трансляції пленарних засідань парламенту в інтересах національної безпеки.

Утім, деякі народні депутати, зокрема Олексій Гончаренко від "Європейської солідарності", ведуть власні трансляції із зали засідань.

Голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослав Юрчишин в інтерв'ю для руху ЧЕСНО назвав це "викривленням інформаційного поля".

На його думку, парламентарі у трансляціях розповідають і показують лише те, "що їм вигідно".

Юрчишин зазначав, що редакцією каналу "Рада" плануватимуть, як покращити контент.

В іншому інтерв'ю для ЧЕСНО Юрчишин стверджував, що формат допуску журналістів до Верховної Ради шукатимуть, але це навряд чи дозволять до закінчення воєнного стану.

Довідка

Опитування проводив фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно із соціологічною службою Центру Разумкова на замовлення руху ЧЕСНО. Воно тривало з 8 по 15 грудня 2023 року.

Як повідомлялось, телемарафон "Єдині новини" може змінити свій формат, вважає т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. Зараз залучені до проєкту канали розглядають варіанти.

Згідно з результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 4 — 10 грудня 2023 року, телемарафону довіряють менше половини українців, а саме — 43%.

У КМІС зазначили, що водночас до 38% зросла частка тих, хто не довіряє телемарафону (решта 19% мають невизначене ставлення). Утім, станом на зараз баланс довіри-недовіри лишається позитивним (тобто більше тих, хто йому довіряє, ніж не довіряє).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: