fbpx
Сьогодні
12:26 31 Жов 2023

В українців зменшилася довіра до марафону "Єдині новини", - результати опитування

Фото: З відкритих джерел

За останні 17 місяців в Україні зменшилася кількість громадян, які довіряють телемарфону "Єдині новини" на третину, також менше стали довіряти і владі, проте безумовно довіру опитаних досі зберігають ЗСУ та волонтери.

Про це пише Рубрика, посилаючись на результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, проведеного 30 вересня − 13 жовтня.

"За період з травня 2022 року до жовтня 2023 року простежується зниження довіри до Телемарафону "Єдині новини", зазначили соціологи.

Фахівці зауважили, що хоча Телемарафон зберігає позитивний баланс довіри-недовіри, але при цьому з 69% до 48% стало менше тих, хто йому довіряє.

Відповідно, з 12% до 39% стало більше тих, хто йому не довіряє.

Серед інституцій, яким безумовно довіряють українці, беззмінно залишаються:

  • Збройні сили України – довіряють 94% українців (у травні 2022 року – 98%);
  • волонтери – довіряють 87% (у травні 2022 року також було 87%).
опитування

Фото: КМІС

Водночас за цей період знизилась довіра до інституцій центральної влади:

  • з 91% до 76% стало менше тих, хто довіряє президенту,
  • з 74% до 39% – уряду,
  • з 58% до 21% – парламенту.

Соціологи підкреслюють, що важливо розрізняти ситуацію для уряду і парламенту, де баланс довіри-недовіри виразно негативний, і для президента, де переважна більшість продовжують довіряти йому і баланс довіри-недовіри досі виразно позитивний.

Довіра до місцевої влади не змінилася: як і в травні 2022 року, зараз 50% довіряють їй, а 46% – не довіряють.

У КМІС зазначають, що у всіх регіонах абсолютна більшість населення довіряють Збройним силам, волонтерам та президенту. Довіра до інших інституцій також приблизно однакова в різних регіонах.

опитування

Фото: КМІС

Дослідження тривало з 30 вересня до 13 жовтня. Методом телефонних інтерв'ю на основі випадкової вибірки мобільних номерів опитали 2 007 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не могли потрапити мешканці тимчасово окупованих територій, а також опитування не проводилося з громадянами закордоном.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% − для показників, близьких до 10%, 1,1% − для показників, близьких до 5%.

За умов війни крім зазначеної формальної похибки додається певне систематичне відхилення. Але соціологи переконані, що отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення.

Нагадаємо, що 7 людей із 10 у країнах всього світу погоджуються з думкою, що уряди їхніх країн мають і далі підтримувати Україну, яка боронить свою землю від російських окупаційних військ.

Окрім того, 54% українців на цей час вважають пріоритетом для України членство в Північноатлантичному Альянсі, а в Європейському Союзі.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: