fbpx
Сьогодні
17:43 02 Січ 2024

Законопроєкт про мобілізацію в оригінальному варіанті не виноситимуть на розгляд Верховної Ради

Верховна Рада не буде виносити на розгляд законопроєкт про мобілізацію в оригінальному варіанті. Цього тижня парламент працюватиме над компромісним варіантом законопроєкту про мобілізацію.

Про це в ефірі телеканалу «Рада» розповіла заступниця голови фракції «Слуга народу», заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, повідомляє Рубрика.

За її словами, на голосування виноситимуть версію проєкту закону, яку запропонує профільний Комітет з питань безпеки й оборони.

Кравчук також наголосила, що над законопроєктом працюють різні відомства, зокрема після зауважень Уповноваженого з прав людини, які його стосувалися. Також вона розповіла про інші норми нинішньої версії проєкту закону, які, на її погляд, викликають занепокоєння.

Так, парламентарка навела приклад однієї норм про те, що військкоми можуть самі вносити й виключати з Реєстру боржників тих, хто не з'явився в військкомат.

«Люди мають відчувати справедливий підхід. І очевидно, що ті бійці, які з самого початку, з 24 лютого, на фронті (…) також мають зрозуміти горизонт планування — коли їх прийдуть і змінять. Але мають прийти підготовлені й навчені люди», — каже вона.

Більше про законопроєкт

26 грудня Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. 

У ньому прописані пропозиції щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для «належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройної агресії проти України».

Мобілізація в Україні

Зазначимо, що напередодні народний депутат Давид Арахамія повідомив, що військове командування України внесло запит на мобілізацію 500 тис. осіб. На сьогодні уряд продовжує розроблювати правила призову військовозобов'язаних.

Окрім того, президент Володимир Зеленський теж заявляв, що для контрнаступальних дій потрібно мобілізувати до 400–500 тисяч людей. Та Главі державі наразі "потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок".

Водночас Валерій Залужний переконаний, що мобілізацію не потрібно посилювати, а натомість повернути її "на ті рамки, у яких вона працювала раніше". На думку Залужного, обласні військові комісари, яких звільнили, були професіоналами.

Окрім того, зі слів Головнокомандувача, у Збройних силах України повинно залишитися на законодавчому рівні поняття придатності й непридатності до військової служби, та взагалі відмовитись від поділу на ступні інвалідності.

26 грудня Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. А також законопроєкт, що посилить відповідальність за військові правопорушення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: