fbpx
Сьогодні
18:49 28 Гру 2023

Президент підписав закон про криміналізацію контрабанди

Фото: З відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який запроваджує кримінальну відповідальність за контрабанду.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк, а також про це йде мова у картці законопроєкту на сайті парламенту.

Як стверджує парламентар Железняк, до закону внесли зміни, зокрема підвищили пороги: для товарної контрабанди — у 5 разів, для підакцизних товарів — у 2 рази.

Ухвалення цього законопроєкту було вимогою для надання Європейським Союзом макрофінансової допомоги на 1,5 мільярда євро в цьому році.

Зазначимо, ініціатором проєкту закону про криміналізацію контрабанди виступив президент Володимир Зеленський. Він подав документ ще у 2021 році, і тоді його ухвалили в першому читанні.

Що закон передбачає?

Запровадження кримінальної відповідальності, згідно з законом, набиратиме чинності поетапно. Так, за контрабанду підакцизних товарів — з 1 січня 2024 року, а контрабанду всіх інших товарів — з 1 липня 2024 року, писала пресслужба ВРУ.

Депутати також позбавили слідчих органів безпеки права проведення досудового розслідування у кримінальних справах, які стосуються розслідування контрабанди. Цим займатимуться детективи органів Бюро економічної безпеки України.

Досудове розслідування злочинів, передбачених статтею 201 ККУ (контрабанда), відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня набрання чинності цим законом, продовжують здійснювати слідчі органів безпеки.

Довідка

15 листопада 2011 року Верховна Рада України декриміналізувала контрабанду товарів шляхом прийняття Закону України № 4025-VI, яким, серед іншого, внесла зміни до статті 201 Кримінального кодексу України.

Так, з 2012 року переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю товарів не є контрабандою і не вважається злочином.

Настання кримінальної відповідальності було лише за переміщення через митний кордон України:

  • культурних цінностей,
  • отруйних, сильнодіючих, вибухових речовин,
  • радіоактивних матеріалів,
  • зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї),
  • частин вогнепальної нарізної зброї,
  • спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

За недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон настає відповідальність у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості товарів.

Однак це не забезпечує належну превентивну функцію і не усуває бажання осіб у подальшому займатися протиправною діяльністю.

Тільки за останній рік значно збільшилася кількість проявів контрабанди товарів та недостовірного їх декларування, що має наслідком зменшення надходжень до Державного бюджету України.

Відсутність кримінальної відповідальності за незаконне переміщення товарів через митний кордон України, а також за недостовірне декларування товарів сприяє:

  • збільшенню у державі сектору тіньової економіки,
  • популяризує серед підприємців використання у веденні бізнесу незаконних засобів та прийомів.

Окрім того, на необхідності запровадження в Україні кримінальної відповідальності за контрабанду товарів та підакцизних товарів, а також за ухилення від оподаткування постійно наголошується представниками Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (EUAM), Місії EUBAM, інших міжнародних інституцій.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: