fbpx
Сьогодні
Фото 14:05 25 Гру 2023

У Полтаві запрацював центр підтримки дітей "Барнахус": для чого це рішення

English version here

Фото: ОГП

У Полтаві відкрили дев'ятий в Україні міждисциплінарний центр підтримки дітей "Барнахус".

Про це повідомила пресслужба Офісу генпрокурора, пише Рубрика.

У чому проблема?

"Із вересня 2021 року по жовтень 2023 року загалом по Україні, по всіх центрах, які відкриті на даний час, 162 дитини отримали послуги на базі центрів «Барнахус». 83% з цієї кількості – діти, які постраждали від насильства, а 17% – діти, які стали свідками насильства", – розповіла психолог відділення центру захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі слідства та правосуддя дітей за моделлю "Барнахус" Мар'яна Гевко.

Вона повідомила, що окремо є статистика щодо сексуального насильства щодо дітей за останні півроку.

"Ми маємо з березня по листопад саме 2023 року 73 дитини, які зазнали сексуального насильства. Але ми розділяємо все ж таки постраждалих безпосередньо і свідків. Тому маємо 68 постраждалих дітей і 5 свідків", – уточнила Гевко.

За її словами, є стереотип, що коли говорять про сексуальне насильство щодо дітей, то вважають, що підлітки зазнають сексуального насильства, "але статистика показує, що це діти до 10 років".

"Але я ще раз хочу закцентувати — це офіційна статистика. І саме кримінальні провадження. Тобто це вже випадки, які внесені в Єдиний реєстр досудових розслідувань. Направду, статистика вона зовсім інша і є ряд причин, чому вона не є фіксованою. Тобто ми не знаємо насправді кількість дітей, які зазнають насильства, і серед цих причин, зокрема, і те, що діти не повідомляють нікому з дорослих, теж з ряду причин — страшно, соромно, страшно, що їм не повірять. Є випадки, коли діти повідомляють дорослим, проте дорослі не повідомляють відповідні органи і служби. Теж з ряду причин – їм страшно, аби дитина вступила в контакт із законом, пішла в цю систему правосуддя, або ж вони не вірять дитині, ставлять під сумнів , особливо, якщо це насилля в домашньому середовищі зі сторони когось із рідних", – сказала Гевко.

Окрім того, є випадки, коли про злочини не повідомляють самі суб'єкти – поліція чи служба у справах дітей, педагоги, які не повірили дитині, котра їм розповіла.

Гевко наголосила, що в центрах "Барнахус" усі послуги дитині, як тільки вона вступає в контакт із правосуддям, надають під одним дахом.

"Дитина не ходить по суб'єктах, а суб'єкти приходять до неї. Відповідно, слідчий, прокурор, психолог, служба у справах дітей, адвокат дитини, лікар, якщо це необхідно, вони всі працюють разом", – пояснила психолог.

Вона наголосила, що в цьому процесі важливо:

  • мінімально травматизувати дитину,
  • спланувати все максимально ретельно,
  • також планувати допомогу опісля.

"Тобто, щоб дитина пройшла цей шлях з мінімальним ризиком для свого психологічного та фізичного здоров'я і отримала максимальну допомогу, яка їй необхідна", – сказала Гевко.

Вона наголосила, що алгоритм роботи "дуже простий, але дуже чіткий".

"Тобто як тільки справа внесена в ЄРДР, слідчий повідомляє координатора «Барнахусу» конкретного по області й відразу скликається міждисциплінарна команда, в яку якраз входять всі суб'єкти, які будуть працювати по цьому випадку", – пояснила психолог.

Гевко зауважила:

"На сьогоднішній день, враховуючи діяльність "Барнахусу", ми маємо таку ситуацію, що кількість випадків по насиллю щодо дітей внесених в ЄРДР збільшилася за попередні роки. Про це говорять і органи прокуратури, і слідство, тому що діяльність "Барнахусу" дозволяє отримати від дитини покази якісні, тому що працює психолог, який в дружньому, безпечному до дитини середовищі допомагає їй говорити."

Яке рішення?

"Полтавщина – дев'ята область в Україні, де запрацював Центр захисту та соціально-психологічної підтримки дітей, які постраждали або стали свідками насильства, за моделлю "Барнахус". Відкриття центру відбулося 20 грудня 2023 року в місті Полтава", – йдеться у повідомленні.

Фото: ОГП

Як це працює?

Під час відкриття центру начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Офісу генпрокурора Юлія Усенк акцентувала увагу на тому, що розбудова міждисциплінарних центрів підтримки дітей за моделлю "Барнахус" є одним із найважливіших елементів формування правосуддя, дружнього до дітей. Вони необхідні для дітей, які потрапляють у систему кримінальної юстиції.

Фото: ОГП

"Свідчення дітей у кримінальних провадженнях є важливими у процесі доведення вини кривдників. Однак на першому місці має бути дитина та її інтереси. То ж такі центри надаватимуть потерпілим ще й психологічну підтримку, забезпечуватимуть реабілітацію. Їхня мета – допомогти дитині пережити те, що з нею трапилося", – зазначила Усенко.

Своєю чергою керівник Полтавської обласної прокуратури Євген Гладій зауважив, що інтереси дітей мають першочергове значення для усіх державних інституцій, тож відкриття центру є ще одним кроком на шляху спільної роботи ювенальних прокурорів, правоохоронців, психологів та працівників служб захисту дітей.

Фото: ОГП

У заході взяли участь заступник міністра юстиції України Олександр Банчук, директорка Департаменту моніторингу додержання прав дитини Секретаріату уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Алла Тарасюк, керівниця проєктів захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Ван Чі Пхам, керівники та представники Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавської обласної ради правоохоронних органів та інших відомств, що опікуються захистом прав дітей.

В ОГП нагадали,що наразі аналогічні центри відкрили у:

  • Вінницькій,
  • Житомирській,
  • Кіровоградській,
  • Миколаївській,
  • Одеській,
  • Тернопільській,
  • Чернівецькій областях,
  • Києві.

Довідка

Барнахус (або у перекладі "дім дитини") – це спеціалізований заклад для роботи з дітьми, що постраждали або стали свідками насилля. У таких закладах дітей опитують для слідства в дружньому середовищі. Запис опитування можна використовувати в суді як доказ, щоб повторно не травматизувати дитину. Уперше такий заклад відкрили у 1998 році в Ісландії, а потім й іншими країнами Північної Європи.

Як повідомляла Рубрика, у столиці запрацював Центр захисту та соціально-психологічної підтримки у процесі правосуддя для дітей, які постраждали або стали свідками насильства за моделлю Барнахус.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: