fbpx
Сьогодні
09:29 23 Гру 2023

Россмі: три бомбардувальники Су-34 на півдні України напередодні знищив ЗРК "Patriot"

Фото: Сергій Михальчук

Російські бомбардувальники Су-34 імовірно були збиті на півдні України зенітно-ракетним комплексом Patriot, який перекинули ближче до фронту, а саме у Херсонську область.

Про це пише російський опозиційний Телеграм-канал "Можем об'яснить".

Як зазначили, втрату літаків підтвердив проросійський канал Fighterbomber. Саме він повідомив, що пілотів підібрала пошуково-рятувальна група:

"Всіх забрали. Живих та мертвих".

У мережі також з'явилися кадри імовірно з місця приземлення пілотів, що катапультувалися.

Телеграм-канал зазначає, що винищувачі скидали керовані бомби на українські позиції. Ці бомби під час запуску з великої висоти можуть пролітати до 50 кілометрів.

Однак бомбардувальник скидає їх у своєму тилу та не заходить до зони дії ППО супротивника середньої дальності.

Військовий аналітик Ян Матвєєв у коментарі МО розповів, що Су-34 швидше за все були збиті з американського ЗРК Patriot, який перекинули ближче до фронту, на Херсонщину.

"Patriot – найбільш далекобійна система ППО з тих, що є в України. Вона змогла дістати російські літаки 30-40 кілометрів за лінією фронту, де вони раніше відчували себе в повній безпеці. За офіційними даними, Україна отримала 3 комплекси: один від США та два від Німеччини. Один прикриває Київ, другий Одесу — він, мабуть, збив російський бомбардувальник Су-24 біля острова Зміїний на початку грудня. А третій комплекс могли висунути до фронту, щоб запобігти безкарним бомбардуванням", пояснив він.

Видання відзначає, що це найбільша одноразова втрата російських літаків на війні з травня 2023 року, коли в Брянській області були збиті два Су-34 та 2 вертольоти Мі-8.

Більше літальних апаратів російські ВКС втратили лише під час заколоту Пригожина. Тоді за весь період війни "вагнерівці" стали першими, хто збив Іл-22, яких у росії не більше 10 одиниць.

Нагадаємо, що 22 грудня, українські військові знищили три літаки Су-34 російської федерації. Це сталося на південному напрямку.

Що відомо про збиття повітряних суден рф на Брянщині у травні 2023 року

Нагадаємо, що у суботу, 13 травня, приблизно в один час почали з'являтися різні дані про падіння то одного гелікоптера, то двох, то літака.

Спочатку російські пропагандисти розповідали, що гелікоптер впав через загоряння двигуна, при цьому замовчували про його збиття та вибух перед пожежею.

Потім вони визнали збиття уже двох гелікоптерів та одного літака. При цьому традиційно звинуватили у надзвичайній події "українських диверсантів".

Тоді у Повітряних силах прокоментували збиття на Брянщині трьох гелікоптерів та двох літаків рф і повідомили, що знищення двох літаків та трьох вертольотів відбулося силами самих російських повітряників.

Пізніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що у травні 2023 року сили української протиповітряної оборони знищили російську авіацію над Брянською областю із Patriot: тоді "завдяки нестандартним діям" підрозділи ЗРК за п'ять хвилин приземлили одразу п'ять бортів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: