fbpx
Сьогодні
Фото 10:58 22 Гру 2023

У Запоріжжі разом із псом Патроном для дітей створюють посібник із протимінної безпеки: як працює це рішення

Фото: сайт Запоріжжя

У Запоріжжі для дітей місцеві рятувальники та благодійники розпочали створення посібника з протимінної безпеки. До міста також привезли відомого собаку-сапера Патрона.

Про це інформує Рубрика з посиланням на сайт міста Запоріжжя.

У чому проблема?

Через російське вторгнення в Україну та активні бойові дії наша країна забруднена вибухонебезпечними предметами. Деякі аналітики називають Україну найбільш замінованою країною у світі.

Через те, що третина території України потенційно забруднено мінами та нерозірваними боєприпасами, це створює особливу небезпеку для дітей.

У ДСНС України в Запорізькій області зазначили, що з початку повномасштабного вторгнення у результаті необережного поводження з вибухонебезпечними предметами в Україні:

  • загинуло п'ятеро дітей;
  • 43 дитини дістали поранення, серед яких двоє – у Запорізькій області.

Яке рішення?

Пес-сапер, якого українці знають, як "Пес Патрон", приїхав до Запоріжжя. На цьому тижні талісман чернігівських піротехніків ДСНС України працює в нашому місті, точніше за його участі рятувальники проводять для дітей уроки з протимінної безпеки та створюють спеціальний посібник.

Фото: сайт Запоріжжя

До Запоріжжя пухнастий сапер приїхав під наглядом речниці обласного управління ДСНС України в Чернігівській області Ірини Щукіної.

"Частина Запорізької області зараз під окупацією, частина – під постійним вогнем. Ворог мінує все, в тому числі і дитячі іграшки та речі. І діти – це та верства населення, яка вразлива і їм потрібно розповідати про небезпеку. Тому ми зараз працюємо у Запоріжжі, відвідуємо школи, розповідаємо дітям про вибухонебезпечні предмети та як діяти у разі їх виявлення", – почала розмову пані Ірина.

Фото: сайт Запоріжжя

У Запоріжжі, в одній із шкіл за участю "Патрона" відбувся урок з протимінної безпеки для дітей, а також пройшов захід, під час якого благодійний фонд "Мама плюс я" разом з дітьми-сиротами, дітьми з інвалідністю та ВПО працювали над створенням посібника з протимінної безпеки.

"Посібники, які ми створимо, будуть поширюватись серед різних дітей, які будуть вчити протимінну безпеку. Сьогодні діти створювали ілюстрації до цього посібника. Ми сподіваємось, що з початку наступного року ці посібники вже будуть надруковані і їх буде використовувати в профілактичній роботі ДСНС. Він універсальний і працюватиме по всій Україні", – додала комунікаційниця фонду Ксенія Вербицька.

Фото: сайт Запоріжжя

Як це працює?

 

"Ми створюємо посібник з протимінної безпеки разом з дітьми-сиротами, дітьми з інвалідністю та ВПО. На заході ми зібрали понад 50 дітей, аби разом з ними створити ілюстрації для цього посібника", – зазначили у благодійному фонді "Мама плюс я".

Фото: сайт Запоріжжя

Фото: сайт Запоріжжя

Посібник створюють у співпраці з ДСНС України у Запорізькій області, але він буде універсальним і його поширюватимуть по всій Україні.

Щоб розповісти дітям про мінну небезпеку залучили легендарного собаку-сапера Патрона.

Фото: сайт Запоріжжя

Йому чотири роки, він народився 20 липня 2019 року у Чернігові.

Популярність здобув після початку повномасштабної війни. Саме пес "Патрон" є офіційним символом Міжнародного координаційного центру з питань гуманітарного розмінування, який сформованого при Міністерстві внутрішніх справ.

Фото: сайт Запоріжжя

Крім того, він єдина поки що собака, яка має титул "Пес Доброї Волі" від UNICEF.

Власником чотирилапого є керівник піротехнічної групи управління ДСНС України у Чернігівській області Михайло Ільєв.

"Патрон" важить близько 5 кг (що важливо, адже саме завдяки своїй невеликій вазі та розмірам собаку "не відчувають" вибухові снаряди). 

Фото: сайт Запоріжжя

Працювати в команді із фахівцями він почав 2,5 роки тому.

"Патрон – на службі. З початку повномасштабного вторгнення він перебуває в бойовому чергуванні 24 на 7. Разом з піротехніками Чернігівського гарнізону залучається на розмінування області та розмінування деокупованих територій Донецької, Харківської, Миколаївських областей", – пояснила речниця ГУ ДСНС України в Чернігівській області Ірина Щукіна.

Скільки вибухонебезпечних предметів знайшов саме Патрон, ніхто не знає, адже рятувальники рахують виїзди не як особисті, а як роботу команди.

"Тільки на території Чернігівської області виявлено, вивезено і знищено більше 60 тис. вибухонебезпечних предметів. Мова про ті снаряди, якими ворог накривав Чернігівщину, коли намагався прорватися до Києва", – додала вона.

Фото: сайт Запоріжжя

За словами Щукіної, потреба в чотирилапих саперах була завжди, але наша держава не використовувала їх до повномасштабного вторгнення. Нині Патрон не єдина собака, яка служить і залучається для розмінування.

"Собака може відчути там, де не може зреагувати людина, а людина може знайти там, де не знайде собака. Це тандем, який незмінний, і я гадаю, що це і далі треба розвивати, бо територія нашої країни сильно замінована", – зауважила вона.

В ДСНС кажуть, що саме завдяки "Патрону" багато інформації про Україну та агресію росії доходить до європейських країн.

"Він став, таким собі провідником між країнами. Він "розповідає" про роботу рятувальників, саперів", – говорить Ірина.

Посібник з протимінної безпеки, ілюстрації для якого сьогодні створили запорізькі діти, має бути готовий вже на початку наступного року.

Раніше повідомлялося, що пес Патрон став героєм мультсеріалу. Багатосерійний мультфільм створили про українського пса-сапера Патрона, який працює в ДСНС.

У травні президент Володимир Зеленський нагородив Патрона медаллю "За віддану службу", а його господаря Михайла Ільєва — орденом "За мужність" III ступеня.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: