fbpx
Сьогодні
Фото 15:10 19 Гру 2023

Рішення для перемоги: Національна гвардія отримала 27 бронетранспортерів M113

English version here

БТР M113 для Нацгвардії від United24. Фото: Михайло Федоров

У рамках ініціативи United24 до Національної гвардії України передали 27 гусеничних бронетранспортерів M113.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук United24.

У чому проблема?

З початком російської агресії наші війська зазнавати втрат в людях та засобах ураження — танках, САУ, БМП. Бронеавтомобілі також не виключення.

Саме їх найчастіше отримує Україна в рамках матеріально-технічної допомоги від партнерів для відновлення боєздатності своєї армії.

"Запит від військ на техніку, в тому числі і броньовану, як от спеціальні броньовані автомобілі, зʼявився буквально в березні 2022 року й доволі масовий, оскільки Збройні Сили виросли в рази: територіальна оборона, єгерські, мотопіхотні бригади, Корпус резерву. Техніки треба було багато",  згадує директор Фонду "Повернись живим" Тарас Чмут.

І досі, враховуючи, що війна триває вже понад 20 місяців, питання забезпечення підрозділів бронетехнікою є вкрай актуальним.

Мова йде про тисячі одиниць, які так необхідні для переозброєння та закриття поточних потреб батальйонів та бригад Сил оборони, що беруть участь у бойових діях.

Яке рішення?

United24 передала Нацгвардії 27 гусеничних бронетранспортерів M113. Вони допоможуть нацгвардійцям ефективніше протидіяти російським окупантам.

Гусеничні БТР M113

Гусеничні БТР M113 для Нацгвардії від United24. Фото: United24

Як це працює?

БТР M113 під час використання на передовій:

  • забезпечать вогневу підтримку підрозділів у бою,
  • здійснюватимуть евакуацію поранених,
  • доставлятимуть боєприпаси та провізію до переднього краю.

Кожен переданий бронетранспортер може вмістити до 13 військовослужбовців. Машина захищає екіпаж і десант всередині від куль зі стрілецької зброї та осколків снарядів.

Гусеничні БТР M113

БТР M113 для Нацгвардії від United24. Фото: Михайло Федоров

Озброєння M113 в варіанті бронетранспортера складається з одного 12,7-мм кулемета M2HB. Кулемет розміщується на командирській башті, що дозволяє йому робити круговий обстріл.

Боєкомплект кулемета складається з 2000 набоїв стрічками по 100 штук.

Гусеничні БТР M113

Гусеничні БТР M113 для Нацгвардії від United24. Фото: United24

Нагадаємо, що раніше міністерство енергетики спільно з підприємствами паливно-енергетичного комплексу України закупили для бригади "Сталевий кордон" бронетранспортери M113.

Техніка була придбана в одній із європейських країн. Машини були на зберіганні та перед відправкою в Україну пройшли модернізацію. Гусеничні БТР вже допомагають прикордонникам знищувати російських окупантів. Їх також використовують для медичної евакуації.

Окрім того, польові випробування бронемашини вітчизняного виробництва останнього покоління БТР-4МВ1 з формулою 8х8 провели воїни Сил оборони України. Ця машина, яку використовує 5-а бригада Національної гвардії, — модернізована версія БТР-4 з новими системами озброєння та поліпшеною бронею

Довідка

Бронетранспортер M113 — одна з найрозповсюдженіших бойових машин у світі, на озброєнні перебуває з 1960 року, зараз стоїть на озброєнні 44 країн.

БТР M113 – основний гусеничний бронетранспортер, який багато часу перебував на озброєнні механізованих військ армії США та багатьох армій інших країн світу.

Гусеничні БТР M113

Фото: НВ

Екіпаж БТР складається із двох осіб: механіка-водія та командира. Він здатний перевозити до 11 осіб десанту. Також на основі бронетранспортера створено кілька десятків спеціалізованих машин.

За більше ніж пів століття виготовлено 80 тисяч одиниць у понад 40 модифікаціях. Нинішня базова модель — М113A2MK1.

Здебільшого M113 використовують для підвезення піхоти, провізії, озброєння та боєприпасів на лінію фронту, а також для евакуації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: