fbpx
Сьогодні
Фото 22:25 14 Гру 2023

Екорішення: підприємець з Броварів виготовляє папір, з якого проростають квіти

Фото: "Паперія"

На Київщині підприємець з Броварів вирішив створити бізнес, який боротиметься з численними папірцями, які летять повз смітники, оскільки втомився сваритися з перехожими через сміття, яке вони кидали прямо на вулиці.

Про це пише Рубрика, посилаючись на компанію "Паперія", з засновником якої поспілкувалось видання Шотам.

У чому проблема?

За останні 20 років витрати паперу збільшилися більш ніж на 25%. Річне споживання офісного паперу вимагає вирубки 768 млн дерев. Обсяг вирубки лісу в кілька разів перевищує обсяг його природного відновлення.

Окрім того, гази, які виділяються при виробництві паперу, згубно впливають на навколишнє середовище і посилюють парниковий ефект. Один співробітник "виробляє" близько 160 кг паперових відходів в рік. 45% паперових документів викидають протягом 24-х годин після їх створення. 

Окрім того, сотні кілограм паперу, яке б можна було переробити, викидають на смітник або взагалі під ноги. Ватро зазначити, що для розкладу ламінованого картону в природі взагалі потрібно 100 років.

"Це починалося зі сварок з людьми, які кидають щось на вулиці. Доходило до того, що я розумів, що зробив тільки гірше — просто посварився з людьми, а вони для себе нічого нового не відкрили", зауважив співзасновник компанії "Папері" Артем Силко.

Яке рішення?

Спочатку Артем мріяв про бізнес у сфері подарунків та починав з виготовлення квітучих олівців. Продавав олівці, з яких можна виростити руколу чи м'яту. Але хотів більшого — захищати довкілля від бруду.

папір, що проростає

Фото: "Паперія"

Тому підприємець почав виготовляти папір, що розкладається за 2 тижні, і з якого виростають квіти, зелень та овочі. Його компанія на сьогодні є єдиною в Україні.

Як це працює?

Спочатку за кордоном він побачив папір, який роблять з вторсировини, і вже сам вирішив ще додавати до нього насіння. Експериментував, що краще проростає, та запустив у продаж листівки.

"Якщо купується наша картка, наша листівка, то перше — не вирубуються дерева, бо ми вторинно переробляємо наш продукт. Найкраще те, що коли ця картка потрапляє навіть просто на вулицю, то вона зникне з вулиці за 2 тижні", пояснив Силко.

Квітучий папір став чудовою альтернативою ламінованому.

папір, що проростає

Фото: "Паперія"

"Усе, що можна зробити з ламінованого картону — звичайні картки, бірки, сертифікати, запрошення, конверти, обгортки, якісь вкладиші — все це ми робимо", наголошує співзасновник компанії.

Артем хоче заохотити якомога більше українських підприємців дбати про довкілля. Бо це ж круто, коли бізнес дбає про екологію, а покупець може виростити щось у себе вдома з обгортки чи бірки!

"Процедура посадки дуже проста: кладете лист (бажано порвати), можна одразу полити, присипати тоненьким шаром ґрунту, полити ще раз і найближчі 5-7 днів слідкувати за тим, щоб ґрунт був вологий", підкреслив Силко.

З насіння можна виростити, наприклад, руколу чи маки.

папір, що проростає

Фото: "Паперія"

"Є льон, помідор, морква, волошка (дуже гарне насіння волошки), чорнобривці (дуже гарне насіння), мак, фіалка, лаванда, ромашка, рукола, петунія, баклажан", розповідає підприємець.

Для тих, хто хоче придбати продукцію в роздріб, в Артема є проєкт — квітуча канцелярія Brinjal. Тут, наприклад, можна замовити собі чи на подарунок квітучу свічку.

"Ви користуєтеся звичайною свічкою, вона догорає, і там на половині дістаєте таку перегородку. Просто поливаєте, і звідти проростають рослинки", пояснює Силко.

Зараз найпопулярніший товар — це квітучий календар на 2024 рік.

папір, що проростає

Фото: "Паперія"

"Там 12 рослин — кожного місяця своя рослина. І проростити кожного місяця можна іншу рослину: руколу, чорнобривці, фіалку, льон, помідор, моркву. У цьому році ми ще створили 12 символів України", зазначив Артем.

Окрім того, "Паперія" регулярно донатить на ЗСУ, але обирає не казати про це вголос.

"Ми регулярно донатимо, кожен день, на якісь фонди. Ми беремо в цьому участь, але про це не говоримо", наголосив Силко.

Наразі "Паперія" підприємця — це єдиний виробник такого паперу в Україні, і він радий, що 80% замовників — це українські виробники.

папір, що проростає

Фото: "Паперія"

"Мені подобаються українські підприємці через те, що навіть попри війну вони все одно думають про екологію, відмовляються від якихось шкідливих матеріалів. Думають про те, щоб наша Україна була чистішою, гарнішою у всіх своїх проявах", співзасновник компанії.

Нагадаємо, що українські активісти гуманістичного руху UAnimals, щоб нагадати країнам західної Європи про екоцид, який росія вчиняє щодо українського довкілля, провів міжнародний перформанс, додавши сльози на статуях тварин в Іспанії, Британії, Польщі та Португалії.

Також ми розповідали, що в Україні підприємство з переробки макулатури на пульпу, яка потім використовується у виробництві гофри, картону та інших матеріалів, інвестори планують збудувати у Вінниці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: