fbpx
Сьогодні
Фото 15:25 27 Лис 2023

Грайте і вчіться сортувати: "Україна без сміття" випустила настільну гру “Сортування проти сміттєвозів” з соціальною місією

English version here

У Києві 25 листопада цього року на станції сортування за адресою вул. Саперно-Слобідська, 25/4 відбулась презентація настільної гри "Сортування проти сміттєвозів" від команди "Україна без сміття". 

Про це пише Рубрика.

Яку проблему вирішуємо?

Раніше "Україна без сміття" разом з аудиторією зупинила дискурс влади про те, що українці ніколи не будуть сортувати, через "не європейський менталітет". Відкриття громадської станції сортування, на яку стояли черги з охочих здати вторсировину, спростувало цю тезу. Тепер УБС працює з наступним стереотипом – "Я не сортую, бо сміттєвози все одно все перемішають".

Ми маємо припинити нормалізувати поведінку сміттєвозів і продовжувати боротися за роздільний збір, як в Європі. Цей бар'єр необхідно подолати вже зараз, щоб наші діти не повторювали таку відмовку, а гучно заявляли про своє право на чисте і стале майбутнє. Для вирішення проблеми, команда УБС розробила настільну гру, яка вчить дітей та дорослих сортувати відходи і разом боротися із стереотипами.

Як це працює?

Це якісна карткова гра, яка тренує увагу і памʼять, а також допомагає запамʼятовувати популярні види сортованих відходів. Основа гри – легендарна карткова гра Concentration game (MEMO, Memory game), що стимулює пам ʼять і логіку.

Сміттєвози у нашій грі виступають антигероями, які зʼявляються несподівано (вони – картки "Джокери") і намагаються зупинити сортування і змінити правила гри. Завдання гравців – перемогти сміттєвози і завдяки своїй природній кмітливості обійти перешкоди, які створюють антигерої.

Настільна гра «Сортування проти сміттєвозів» – не тільки розвага, а й можливість дізнатись як сортувати різні види відходів та навчитись не приймати проблему сміттєвозів як даність. 

Гра, це:

  •  розвиваючий презент для дитини (і не тільки) на свято;
  • ідеальний корпоративний подарунок від соціально-відповідальних компаній;
  • можливість грати родиною, на дружніх вечірках, у потягах чи у бомбосховищі;
  • розробка команди УБС і Клепка.

Наша мета – виготовити 5 тисяч (або і більше) ігор, щоб подарувати їх шкільним закладам і поповнити колекцію захоплюючих настолок, що розвивають логічні здібності дитини.

Як пройшла презентація?

Подія відбувалась у форматі бесіди лідерки "Україна без сміття" Євгенії Аратовської та ведучої і журналістки Тетяни Гончарової, яка поділяє цінності й прагнення УБС з моменту заснування проєкту.

Говорячи про ідею створення гри, згадали, як боляче чути від свідомих людей "Я не сорту, бо сміттєвози все перемішують". Лякає бачити, як діти починають сприймати пластик та інші відходи у довкіллі як його природну частину. Настільна гра "Сортування проти сміттєвозів" – про розваги, свідомість та принципи. 

Засновниця УБС виділила 3 принципи, якими керується зараз у своїй діяльності: 

  • Справедливість – довкілля та планета не заслуговують на зневажливе ставлення. Природа така щедра до нас, що ми маємо справедливо їй віддячувати, спробувати повернути їй суб'єктність, перестати користуватись як об'єктом.
  • Гідність – гідна людина поважає себе, є культурною, такого ж ставлення очікує від тих, хто поруч. Якщо ж в нашому житті присутнє негідне поводження зі сміттям, чи можемо ми називати себе гідними особистостями
  • Невпинність – не миритись із забрудненням, заявляти про свою незгоду з безвідповідальним поводженням з відходами, не переставати ставити питання – це все частина боротьби з проблемою. Чим частіше лунає в розмовах "Що ви робите зі сміттям? Куди вивозяться будівельні відходи від руйнувань? Де я можу здати пластик на переробку у своєму місті?", тим скоріше формується суспільний запит та з'являється інфраструктура. 

Гра "сортування проти сміттєвозів" також є частиною суспільної і культурної сепарації – виготовляється українцями в Україні державною мовою. Співзасновниця компанії-розробника ігор «Клепка» Дарина Недозим наголошує, що ми маємо насичувати український ринок якісними  національними продуктами. Є прагнення робити так, щоб наші ігри локалізовували за кордоном. Гра є цінним екземпляром індустрії, оскільки в усьому світі ігор про сортування налічується лише кілька штук. 

Зараз ми конкуруємо за увагу дітей з інтернетом. Якщо хочемо вчити їх сортувати, нудні лекції не спрацюють. Працює особистий приклад, враження від захоплюючої гри з елементами суперництва і навчання та натхнення, яке завжди можна отримати в УБС. 

Нагадаємо, "Україна без сміття" відкрила першу в країні кав'ярню на станції сортування у Києві.

Також повідомлялось, що "Україна без сміття" приймає пластик поштою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: