fbpx
Сьогодні
Фото 16:20 10 Гру 2023

У Чернівцях запрацювала інклюзивна кав'ярня: як працює це рішення

Фото: Facebook/Роман Клічук

У Чернівцях відкрили інклюзивну кав'ярню-мануфактуру, де відвідувачів обслуговує молодь з інвалідністю та пригощатимуть за пожертву.

Про це повідомив у фейсбуці міський голова Чернівців Роман Клічук. інформує Рубрика.

У чому проблема?

Наразі в нашій країні питання працевлаштування та соціалізації людей з ментальними порушеннями дуже актуальне.

Яке рішення?

У Чернівцях відкрили інклюзивну кав'ярню, де відвідувачів обслуговує молодь з інвалідністю. Вони готують десерти й каву, а також розносять страви відвідувачам.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Так молодь може соціалізуватися, а також здобути навички для працевлаштування в інших кафе чи ресторанах міста.

"Каву і тістечка тут не "купують". У новій кав'ярні-мануфактурі ними пригощають за пожертву", — написав міський голова.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Він зазначив, що заклад є соціальним проєктом з адаптації, соціалізації та підготовки молоді з ментальними порушеннями до подальшого працевлаштування.

Також за словами посадовця, кав'ярня є інклюзивною. Вона доступна для людей на кріслах колісних та для молодих батьків з візками, адже тут облаштований підйомник.

Як це працює?

До роботи закладу долучили сімох людей з інвалідністю – усі вони підопічні благодійного фонду "Карітас Чернівці", за підтримки якого відкрили кав'ярню. Частину грошей на облаштування приміщення також надали меценати.

Працівники інклюзивної кавʼярні

Фото: Facebook/Роман Клічук

У кав'ярні молодь з інвалідністю може опанувати навички роботи баристою, офіціантом та кухарем. 18-річний Максим Авдєєв у кав'ярні вчиться бути офіціантом, а також готувати.

А все, що "зароблять", спрямують на функціонування проєкту.

"Мені подобається. Вчуся приносити всім каву, пекти печиво та круасани, готувати шоколад", – розповідає Максим.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Фото: Facebook/Роман Клічук

Відвідати кав'ярню прийшла чернівчанка Анна із сином Володимиром. Жінка каже, такі заклади потрібні, аби люди з інвалідністю могли спілкуватися з друзями.

"Це потрібна справа, бо для дітей, які старші за 18 років, у місті нічого немає. Їм хочеться проводити час зі своїми друзями – у звичайних умовах це дуже важко. Діти приходять сюди з радістю, навчаються. А найголовніше для них – соціум", – каже Анна.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Чернівчанка Адріана прийшла у кав'ярню на запрошення подруги. За її словами, заклад орієнтується на різні вподобання клієнтів.

"Найбільше сподобалося, що мені приготували каву не на звичайному молоці, а банановому. В мене алергія на лактозу, тому це було класно – це свідчить про те, що тут дбають про людей. Також тут дуже дружня атмосфера", – каже дівчина.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Фото: Facebook/Роман Клічук

Щоб люди на кріслах колісних могли безперешкодно відвідати кав'ярню, приміщенні закладу облаштували підйомник.

"Ми придумали щось таке, чого немає на ринку. Це простір для навчання роботи з кавовим апаратом, випічкою. Тут молодь з інвалідністю може отримувати всі необхідні навички й досвід, спілкуватися в колективі, щоб мати змогу знайти той соціальний бізнес, який буде готовий їх працевлаштувати", – каже Мартинюк.

Інклюзивна кав'ярня розташована на вулиці Конституційній, 7.

Фото: Facebook/Роман Клічук

Нагадаємо, пекарня Good Bread From Good People, яка працевлаштовує людей з ментальною інвалідністю, відкриває майстерню в Ужгороді.

Також повідомлялось, що у Шепетівці Хмельницької області відкрили інклюзивну кав'ярню Sunny Coffee, де працюватимуть люди з ментальними порушеннями.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: