fbpx
Сьогодні
14:53 12 Гру 2023

Рішення для перемоги: Україна отримає від Британії 23 катери та 20 всюдиходів

English version here

Броньований гусеничний всюдихід Bandvagn BvS 10

У межах військової допомоги Україна отримає від Великої Британії 23 швидкісних катери та 20 дволанкових гусеничних всюдиходів Bandvagn BvS 10 (Viking).

Про це повідомляє міноборони Британії, пише Рубрика.

У чому проблема?

Варто зауважити, що українські кораблі досі ходять під прапором Великої Британії, хоча і мають разом з тим символіку військово-морських сил України.

Яке рішення?

Нагадаємо, що Великобританія передала Україні два мінних тральщики Sandown, які наразі не можуть потрапити до України. Мова йде про протимінні кораблі "Чернігів" та "Черкаси".

Протимінні кораблі класу Sandown

Протимінні кораблі класу Sandown "Черкаси" та "Чернігів". Фото: Фото: ВМС ЗСУ

Як пояснив речник ВМС Сил України ЗСУ Дмитро Плетенчук, згідно з вимогами конвенції Монтре, Туреччина припинила переміщення усіх кораблів до Чорного моря протоками Босфор і Дарданелла. Тому тральщики поки не можуть дістатися України.

Однак наша країна потребує розвитку свого флоту, адже після анексії Крима у 2014 році, велика частина кораблів була захоплена російською федерацією.

Як це працює?

Так, 10 грудня Норвегія та Велика Британія для підтримки України створили морську коаліцію.

Нове об'єднання країн постачатиме кораблі та інші транспортні засоби для посилення спроможності України діяти на морі.

Як це працює?

Передача човнів та бронетехніки відбудеться в рамках морської коаліції для допомоги Україні, яку очолили Велика Британія і Норвегія.

Морська коаліція тісно співпрацюватиме з українськими ВМС та Міністерством оборони з метою надання довгострокової підтримки Україні, включаючи навчання, обладнання та інфраструктуру для зміцнення безпеки в Чорному морі.

Ініціатива також допоможе Україні у:

  • розвитку морської піхоти,
  • отриманні річкових патрульних кораблів для захисту прибережних і внутрішніх водних шляхів.

Також глава оборонного відомства Британії Грант Шаппс підтвердив передачу Україні двох тральщиків-шукачі мін класу Sandown за угодою, яку ратифікували у січні 2022 року.

Броньований гусеничний всюдихід Bandvagn BvS 10

Броньований гусеничний всюдихід Bandvagn BvS 10

Наразі невідома точна модель катерів, які отримають українські військові. Вірогідно, вони призначені для перевезення морських піхотинців, чи здійснення патрулювання у прибережних водах, або рейдів.

Що відомо про дволанковий гусеничний броньований повністю амфібійний всюдихід Bandvagn BvS 10

Він заснований на шарнірно-зчленованій системі кермового управління з подвійною кабіною, типовою для всюдиходів Hägglunds. У британських збройних силах він отримав назву Viking.

Машина має 5,9-літровий дизельний двигун Cummins. Він має покращений в порівнянні зі старішими моделями дорожній просвіт, трансмісію та кермо, які забезпечують швидкість пересування до 65 км/год на дорозі та комфорт під час пересування на дорозі та на пересічній місцевості.

Всюдихід має вантажопідйомність до 5 тонн.

Окрім того, у нього є можливість додавання різних модульних підсистем, таких як:

  • додаткова броня,
  • кріплення для зброї,
  • та вантажні платформи.

Всюдихід був розроблений для роботи в умовах Арктики, пустелі чи джунглів. Машини, зокрема, використовують для транспортування військ.

Гусеничний бронетранспортер BvS 10 оснащений:

  • поворотною туреллю на даху передньої частини машини,
  • також може бути оснащена одним 7,62 мм або 12,7 мм кулеметом,
  • або автоматичним гранатометом калібру 40 мм.

Нагадаємо, що  на початку грудня Швеція, Норвегія та Фінляндія оголосили про виділення 21,5 млн євро внесків до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P), які будуть спрямовані на підтримку критично важливої муніципальної інфраструктури та екологічних інвестицій в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: